Vláda vyhrožuje dalšími opatřeními a chystá se Sněmovnu požádat o nouzový stav

24. února 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO). (Foto ČTK)

Vláda se dnes ve 20:00 sejde k dalšímu jednání a požádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu i po sobotě, řekl novinářům po ranním zasedání kabinetu premiér Andrej Babiš (ANO). Opatření navázaná na chystaný pandemický zákon by byla podle Babiše nyní proti epidemii covidu-19 nebyla dostatečná, vláda zváží jejich zpřísnění. Odpoledne budou ministři jednat s opozicí, zaměstnavateli i odboráři či Národní ekonomickou radou vlády (NERV), doplnil premiér.

Babiš řekl, že na začátku března bude situace pravděpodobně nejhorší od loňského 1. března, kdy stát oznámil první potvrzené případy covidu-19 v Česku.

Nová opatření by se podle něj mohla blížit těm z loňského jara, konkrétní být Babiš zatím nechtěl. “Je třeba to udělat, jinak by nastala v nemocnicích totální katastrofa. Takovou situaci jsme tu ještě neměli,”uvedl.

Žáci a studenti se 1. března do škol nevrátí

Studenti se do škol začátkem března nevrátí, podle premiéra to není možné. Babiš uvedl, že žádné další datum možného návratu dětí do škol říkat nebude. Mohlo by se totiž stát, že se opět nedodrží. Situace je vážná, proto vláda chce zpřísnit opatření.

Od března se postupně měli do lavic vracet závěrečné ročníky středních škol, které na jaře čekají maturitní a závěrečné zkoušky. Později se měla ve středních školách obnovit praktická výuka, která se na dálku často nedá vůbec nahradit. Počítalo se i s návratem žáků devátých tříd, které v dubnu čekají přijímací zkoušky na střední školy. Podmínkou byla distribuce antigenních testů a platnost pandemického zákona.

Zprávy - další články

Doporučujeme