Vláda zapomíná na českou veřejnost, lidé se dostávají do obtíží. Postaví tak chudé proti chudým, říká politolog

5. dubna 2022·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Helena Šulcová

Politolog Jan Kubáček (Foto: Frekvence 1)

Politolog Jan Kubáček byl hostem Press klubu. Prozradil nám, proč Viktor Orbán nakonec v maďarských volbách vyhrál. Jak vnímá pomoc české vlády Ukrajincům? Zapomíná se na naši veřejnost? A jak hodnotí udělenou milost prezidenta Miloše Zemana řediteli Lesní správy Lány?

Výhra Viktora Orbána v maďarských volbách

Volby v Maďarsku vyhrál Viktor Orbán a jeho strana Fidesz. O jeho vítězství podle politologa rozhodla na jedné straně houževnatost, vlastní témata a nucený příklon většiny médií. “Zkrátka Viktor Orbán měl na své straně tamní veřejnoprávní média, taky spoustu privátních a dařilo se mu nastavovat vlastní témata,” popisuje Kubáček. Měl unikátní schopnost, proměnit kampaň. “Mnozí po ruském vpádu na Ukrajinu nad ním lámali hůl a říkali, že jeho kariéra končí, doplatí na spojenectví s Vladimirem Putinem. On okamžitě přehodil výhybku a nastavil vlastní témata,” doplnil s tím, že se zaměřil zejména na řešení energetické krize a drahotu.

Podle Kubáčka Orbán není diktátor ani normální demokratický politik. “Je někde uprostřed. Je to velmi houževnatý lídr, který od protikomunisticky liberálně orientovaného předáka opozice se přesunul do stoupence konzervativního vidění světa, stoupence vesnice, menších měst a nutno dodat, že když odmyslíme Budapešť, tak zbytek Maďarska je hodně konzervativní.” Jeho témata jsou ryze maďarská, a to mu přidalo také plusové body. “Je to velmi konzervativní politik s prvky autoritativními,” dodal s tím, že v žádné jiné evropské zemi by neuspěl.

Vláda se k pomoci Ukrajině postavila dobře, ale zapomíná na Čechy

Politolog pokládá postoj české vlády v čele s premiérem Petrem Fialou (ODS) k válce na Ukrajině za velmi dobrý. Jedná srozumitelně a jasně. “To je za mě plus, ale co velmi vládě vytýkám a vidím to i do budoucna jako velký problém, že zapomíná na naši českou veřejnost,” popisuje. Měla by začít pomáhat i českým domácnostem, které nesou náklady. “Máme spoustu kontrolních orgánů, od Antimonopolního úřadu až přes všechny kontroly cen léčiv, léků, dumpingu (prodej vyváženého zboží za hranicemi levněji než v zemi výroby. pozn. red.), marží a podobných. Pokud jsme na jedné straně ve válce, tak potřebujeme i my mimořádně vystupovat a podívejte se. Jsme de facto jediní v Evropě, kteří to necháváme na trhu. Mnozí lidé se dostávají do obrovských obtíží a bojím se, že do roka a do dne máme obrovské pnutí ve společnosti,” říká s tím, že tak vláda postaví chudé proti chudým. “To je to nejhorší, co se může stát.”

To vše povede k sociálním nepokojům, demonstracím. “Mnozí mohou dojít k pocitu, že jim premiér nenaslouchá, že vláda problémy českých domácností pohrdá a v tu chvíli bude velký problém na nápravu a vyrovnání vzájemných vztahů,” doplnil Kubáček s tím, že se toho opravdu bojí. Vláda by se na tom zdražování neměla podílet. “Měla by na nějakou dobu snížit daně.”

Milost Zemana pro Baláka je plivanec společnosti

Prezident Miloš Zeman minulý týden udělil milost řediteli Lesní správy Lány Miloši Balákovi, kterého soud pravomocně odsoudil za ovlivňování veřejné zakázky v Lánské oboře. Zohlednil jeho bezúhonnost i pracovitost. Politolog to vnímá jako obrovskou facku všem, kteří věřili, že v Česku platí rovnost před zákonem a soudem. “Milosti bych striktně omezil na povinný spolupodpis premiéra. Je to prostě něco mimořádného a má se k tomu velmi striktně přistupovat,” říká. “Je to plivanec. Miloš Zeman se sám zpronevěřil, protože když kandidoval, tak tvrdil, že by do toho nikdy nešel.”


Zprávy - další články

Doporučujeme