Vlaky a autobusy budou asi od 11. května znovu jezdit za hranice

4. května 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto, (Foto: ČTK)

Mezinárodní železniční a autobusová doprava by měla začít znovu fungovat od 11. května. Uvolnění vládního opatření, které cesty dopravců do zahraničí kvůli pandemii koronaviru zakazovalo, v pondělí vládě navrhne ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). Oznámil to na twitteru. Zákaz platil od 14. března.

“Uvolňujeme restrikce i v dopravě. Navrhnu vládě od 11. května zrušit zákaz provozování mezinárodní drážní a autobusové dopravy. Pro překročení hranice tak bude možné využívat také autobusy nebo vlaky, které dopravci vypraví,” napsal Havlíček.

Nyní platí zákaz mezinárodní dopravy pro všechny osobní dopravce v mezinárodní osobní silniční, železniční i vodní dopravě. Vztahuje se na přepravu cestujících, nákladní doprava může do zahraničí i teď.

Někteří dopravci už v minulých dnech uvedli, že v případě uvolnění vládního zákazu jsou připraveni rychle obnovit své mezinárodní linky. Dopravní společnosti proto vyzývaly vládu k upřesnění harmonogramu zrušení zákazu, aby mohly okamžitě zareagovat. Dopravci už také v posledních dnech evidují zvýšený počet dotazů zákazníků k cestám do ciziny.

Zatím ovšem není jasné, za jakých podmínek by doprava do zahraničí měla fungovat. Vláda od předminulého týdne umožnila cesty do zahraničí. Při návratu do Česka se lidé musejí prokázat negativním testem na koronavirus, nebo budou muset jít do dvoutýdenní karantény.

Sledujte koronavirus a jeho dopady nejen vážně, ale i s nadhledem a v souvislostech ze všech úhlů i v audio podobě.

Zprávy - další články

Doporučujeme