Vlka u Konětop na Mělnicku podle pitvy někdo zastřelil

6. května 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto

Vlk nalezený v dubnu u Konětop na Mělnicku byl nelegálně zastřelen, potvrdila to pitva. Usmrcení ohroženého druhu živočicha je trestným činem. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR podává trestní oznámení na neznámého pachatele (AOPK ČR), informovala v pondělí ČTK mluvčí agentury Karolína Šůlová. Pachateli mohou v případě prokázání viny a odsouzení hrozit až tři roky vězení.

Na mrtvou vlčici v příkopu nedaleko Konětop upozornil anonymní nálezce 9. dubna. Pitva, kterou provedli experti Veterinární a farmaceutické fakulty v Brně, prokázala, že byla zastřelena. “Jedná se o první doposud zdokumentovaný případ nelegálního zabíjení vlků v ČR,”uvedla Šůlová. Na místě nálezu chyběly stopy po příchodu zvířete i po krvácení, je možné, že zvíře někdo zastřelil jinde a poté jeho tělo do příkopu pohodil.

“Vlků v České republice žije pouhých několik desítek a fakt, že někdo takto vzácná zvířata střílí, je opravdu ostudný. Není ale bohužel novinkou, že šelmy a dravci se u nás stávají oběťmi pytláků – vloni byla nalezena zastřelená rysice v Beskydech, na Vysočině bylo za poslední měsíc otráveno několik orlů a výčet by mohl pokračovat,” dodal ředitel AOPK ČR František Pelc.

Podle ředitele bude případné vypátrání pachatele působit jako výstraha a mnohým zvířatům to zachrání život. “I bez pytláctví to v naší krajině s hustým automobilovým provozem nemají lehké,”doplnil Pelc.

Zatím není jisté, zda vlčice pocházela z nedaleké Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko – Máchův kraj, čeká se na výsledky genetických testů.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme