Voda v rybnících se horší, lidé by se měli po koupání sprchovat

26. července 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Ilustrační foto, ČTK

Některá přírodní koupaliště v Česku se před posledním červencovým víkendem potýkají se zhoršenou kvalitou vody. Na Brněnské přehradě platí kvůli vysoké koncentraci sinic zákaz koupání a podobně je na tom i rybník Sykovec na Žďársku. Na některých dalších koupalištích hygienici lidem doporučují, aby se po koupání osprchovali, zjistila ČTK.

Na západě Čech je kvůli sinicím pro koupání dlouhodobě nevhodný hlavně rybník Valcha na Klatovsku a přehrada České údolí u Plzně. Dobré podmínky nejsou ani v horní části přehrady Hracholusky. “Zhruba od silničního mostu dolů je voda poměrně dobrá. Nejlepší je v oblasti hráze, kde je stále průhlednost kolem tří metrů,” řekl ČTK hydrobiolog Jindřich Duras. Voda nevhodná ke koupání je na západě Čech i v nádrži Skalka na Chebsku a nově v Novorolském rybníce na Karlovarsku.

Hygienici nedoporučují lidem koupání ani v jezeře Chmelař u Úštěku na Litoměřicku a na koupališti v Chabařovicích u Ústí nad Labem. Kvůli sinicím má zhoršenou jakost voda v Máchově jezeru a některých přírodních koupalištích na Českolipsku. Lidé by se po koupání v nich měli raději osprchovat.

Ve středních Čechách je mírně zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci na Tyršově koupališti v Rakovníku a v Písníku v Bakově nad Jizerou na Mladoboleslavsku. Jako vodu vhodnou ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi označili středočeští hygienici jezero Ostrá na Nymbursku, Proboštská jezera a rybník Jureček u Prahy a lokalitu Županovice na Slapech na Příbramsku.

Na východě Čech ukázaly rozbory zhoršenou kvalitu vody v Oborském rybníku v Jinolicích na Jičínsku. Kvůli zvýšené přítomnosti sinic a chlorofylu by se lidé měli po koupání v Oborském rybníku osprchovat čistou vodou. Stejnou radu mají hygienici i pro citlivé jedince, kteří se rozhodnou vykoupat v přehradní nádrži Seč na Chrudimsku. “Zvýšený výskyt sinic se může v některých lokalitách pláží objevovat vlivem směru větru. Těmto místům je třeba se vyhýbat,” uvedli hygienici.

Jednoznačně vyhnout by se plavci měli rybníku Rosnička na Svitavsku, kde se přemnožily sinice a už od poloviny června tam platí zákaz koupání. Stejný zákaz se týká i rybníku Sykovec na Žďársku.

Na jižní Moravě platí zákaz koupání na všech sledovaných koupalištíchBrněnské přehrady. Důvodem je vysoká koncentrace sinic způsobená dlouhotrvajícím teplým počasím.

Zhoršené parametry zjistili odborníci také v přírodním koupacím biotopu Bantice na Znojemsku a ve vodní nádrži Výrovice, na obou místech se ale mohou lidé koupat bez obav. Se zhoršenou kvalitou vody je třeba počítat i v Plumlovské přehradě na Prostějovsku.

Nevyhovující kvalita vody je v nádržích Baška a Brušperk na Frýdecko-Místecku. Brušperk trápí nejenom výskyt toxických sinic, ale nádrž je riziková i s ohledem na prokázanou přítomnost cerkárií, larev motolic, které mohou vyvolat vyrážky.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme