Vojtěch Filip: Myslím si, že KSČM je na vzestupu a lidé se na nás znovu obracejí

16. dubna 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Helena Šulcová

Předseda KČM Vojtěch Filip. (Foto: Frekvence 1)

KSČM na začátku týdne vypověděla hnutí ANO dohodu o toleranci menšinové vlády ANO a ČSSD. Proč se k tomto kroku komunisté rozhodli? Podpořili by rozpuštění Sněmovny? S jakými hlavními tématy jde strana do podzimních voleb? To pro Frekvenci 1 prozradil předseda KSČM Vojtěch Filip.

Komunisté v úterý vypověděli dohodu s hnutím ANOHnutí přestalo plnit dohodnuté věci. My jsme již v dubnu přerušili to pololetní hodnocení za druhé pololetí roku 2020 a ty důvody byly dva. První byl důvod nesloučení pojišťoven Ministerstva vnitra a Vojenské zdravotní pojišťovny. Druhý byl ten, že nebyly žádné kroky udělané pro vytvoření banky v rukou státu, která by pomohla v té očekávané krizi po covidu,” uvedl Filip. Také doplnil, že to určitě není kvůli blížícím se volbám. Ztratili jsme důvěru ve slova hnutí ANO, neplnění důvěry a určité kroky poškozovaly pověst KSČM,” popsal.

Díky toho, bude moci strana hlasovat svobodněji. “Budeme nyní hlasovat podle toho, co bude předloženo. Nikoli podle toho, kdo to předkládá, tím nás ta dohoda svazovala,” řekl předseda. Podle Filipa ale Sněmovnu rozpustit nelze. “Není volební zákon. Nevíme, podle čeho by se volilo. Je to prostě hloupost, kdyby ten zákon existoval, tak samozřejmě je možné o něčem takovém uvažovat,” dodal.

Myslím si, že jsme na vzestupu, že nás dokonce dávali pod pět procent. Trend jsme ale otočili a lidé se na nás obracejí znovu, já jsem šťastný, že se to podařilo, popsal předseda strany. “Lidé mají důvěru v to, že nejsme žádní křiklouni,” dodal na závěr. Hlavním tématem se kterým chtějí komunisté vyrazit do podzimních voleb je podle Filipa zařízení dostatku práce pro občany.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme