Vojtěch Filip: Potřebujeme přímou podporu bydlení

2. října 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Helena Šulcová

Vojtěch Filip (Foto: Frekvence 1)

Parlamentní volby už klepou na dveře a strany se na poslední chvíli snaží získat na svou stranu nerozhodné voliče. Dostane se letos do Sněmovny KSČM? Jak komunisté chtějí řešit otázku stále více nedostupného bydlení? Co je jejich hlavním cílem? To prozradil v Press klubu předseda strany Vojtěch Filip.

Šéf KSČM si myslí, že strana ve volbách získá alespoň pět procent. “Já jsem přesvědčen, že ano. Jsme hegemonem na levici a pokud nechce český občan, zejména levicově orientovaný, ztratit svůj hlas, tak ho dá nám,” uvedl s tím, že komunisté jsou schopni jakoukoliv vládu přinutit k plnění volebního programu. “Kolik nesplněných slibů bylo u různých vlád? Ať ji vedla ODS nebo ČSSD v minulosti a teprve, když vláda závisela na hlasech KSČM, tak se podařilo z toho levicového programu, co slíbili politické strany Sociální demokracie a ANO, lidem splnit,” popsal Filip.

Nedostupné bydlení

V České republice v posledních měsících lezou rapidně nahoru ceny nemovitostí a nájmy. Pro mnoho lidí se vlastní bydlení stává nedostupné. Potřebujeme přímou podporu bydlení. To znamená, že obce, případně družstva, by měla mít podporu od státu,” uvedl předseda s tím, že už se to vyzkoušelo na malých obcích do dvou tisíc obyvatel. “Už od roku 2018 jsme měli v rozpočtu vyčleněny peníze na malé obce, aby mohly stavět byty pro svoji potřebu. Buď pro učitele nebo lékaře, který jim tam chyběl. Případně pro ty, které potřebovali. To byl velmi úspěšný program, vždycky se vyčerpal,” dodal.

Filip si také myslí, že s novým stavebním zákonem se situace zlepší. “Podpořili jsme ho právě proto, aby se dosáhlo toho, že lhůty pro dotčené orgány byly zkráceny, aby stavební úřad měl jednotné noty a mohl dát stavební povolení dříve,” popsal Filip. Také dodal, že si nemyslí, že by statní nebo veřejné vlastnictví bylo nějak špatné. “Vždycky záleží na vlastníkovi, tedy na státu, jaké tam dá manažery a jakým způsobem bude fungovat… Všechny formy vlastnictví si musí být rovny,” řekl.

Komunisté letos cílí zejména na mladé rodiny s dětmi a seniory. “Máme komplexní program pro mladé s dětmi, výstavbu bytů, abychom zajistili snížení nájmů, zajistili bydlení pro lidi,” uvedl předseda s tím, že také seniorům chtějí dát důstojný život.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme