Vojtěch to schytal na sítích: Na snímku z porodního centra řeší porody žen sedm mužů

7. února 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Zdroj: Facebook / Adam Vojtěch

Novou hvězdou českého Facebooku se nechtěně stal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, který ve středu představil první Centrum porodní asistence v Česku. Ve stroze vybaveném pokoji zařízení, které zahájí provoz tento pátek, totiž budoucnost ženských porodů řešilo sedm mračících se mužů. Mnohým diskutujícím to přišlo jako nepovedený vtip. 

Ministr Vojtěch představil ve středu na svém Facebooku nové Centrum porodní asistence snímkem z jednoho z pokojů. Centrum vzniklo v Nemocnici na Bulovce a provoz má zahájit v pátek 8. února.

“Zdraví a bezpečnost matky a dítěte při porodu je naše priorita,” stojí v příspěvku ministra. “Nicméně současně vnímáme jako důležitý i maximální komfort a vstřícnost směrem k rodičce. (…) Chceme, aby přáním maminek bylo co nejvíce vycházeno vstříc,”píše ministr.

ZDRAVÍ a BEZPEČNOST matky a dítěte při porodu je naše priorita.?Na tomto principu nemůžeme slevit. Nicméně současně…

Zveřejnil(a) Adam Vojtěch dne Úterý 5. února 2019

Jeho slova však doplnil snímek z poměrně nehostinně zařízeného pokoje, ve kterém se tísní sedm mužů v obleku se zachmuřenými obličeji a ani jedna jediná žena. A právě to přišlo mnoha lidem při nejlepším úsměvné.

“Ale tak chápu, zatímco sedm chlapů řeší, jak rodit, tak ženský už musej doma vařit gultr na oběd,”napsal posměšně Jakub. “Ta fotka je tedy pak mimořádně nepovedená. (Marek zaspal?)” zeptal se Martin.

Vypadá to tam úplně nově, páni! Do té doby tam nebyly postele, povlečené deky, židle, a hlavně televize! Protože první dny po porodu se všechny ženy rády dívají na TV,” napsala zase ironicky Eliška.

Ministr zdravotnictví se rozhodl na kritiku zareagovat a zveřejnil proto u příspěvku další komentář. “Možná, že na této fotce jsme se náhodou sešli jen muži, ale mohu vás ujistit, že téma porodních center a vůbec zvyšování kvality služeb v porodnicích velmi úzce konzultujeme s porodními asistentkami. Máte naprostou pravdu, bez nich by to nešlo! Jsem s nimi v kontaktu,” uvedl.

“Scházím se také s odborníky a odbornicemi, probíral jsem to i na mezinárodní půdě. Na ministerstvu jsem to dal na starosti své kolegyni a náměstkyni Aleně Šteflové, velmi milé a citlivé dámě, která je v tomto směru skutečně aktivní a dělá maximum pro to, aby se budoucí maminky v porodnicích a porodních centrech cítily co nejlépe,” napsal na Facebook Adam Vojtěch.

Ani tentokrát si však o mnoho nepomohl. Někteří se vysmívali jeho formulaci, kdy Alenu Šteflovou z nejasného důvodu označuje za “milou a citlivou dámu”, zatímco o mužských odbornících tímto způsobem dosud nehovořil.

“Cílem není, aby se ‘maminky’ ve Vámi povolených porodních centrech cítily co nejlépe. Cílem je, aby všechny ženy v ČR mohly rodit jak chtějí a nebyla jim odpírána odborná péče,” zpražila ministra Markéta.

“Jako, že se potřebujete vyfotit vy, to chápu, ale že jste si na tu reprezentační fotku vzal dalších šest mužů, naprosto vypovídá o tom, jakou vážnost chováte jak k paní Aleně Šteflové (zvlášť když to měla celé na starosti, proboha!), tak odbornicím, porodním asistentkám, potažmo ženám,” vyjádřila svůj názor na reakci ministra diskutující Magdalena.

Dalším zase vadilo, že pokud už se do diskuze zapojují porodní asistentky, nikdo se neptá přímo žen, které péči přijímají. “Paní Alena Šteflová má zajisté kvality, jaké popisujete. Nicméně to zatím nestačilo pro to, aby vedla dialog s příjemkyněmi péče. A to je pro vytváření služeb na míru plátcům služeb naprosto zásadní. Nakonec by se mohlo stát, že vaše a paní Šteflové milé přemýšlení od stolu bude jen vyhození peněz daňových poplatníků,” myslí si Eliška.

 

Zprávy - další články

Doporučujeme