Volby by v září vyhrálo ANO, mírně posílili Piráti a ČSSD

27. září 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Zářijové sněmovní volby by podle modelu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) vyhrálo hnutí ANO s 30 procenty hlasů před ODS se 14 procenty. Mírně oproti poslednímu červnovému modelu posílili Piráti a ČSSD, stabilní pozici drží KSČM. Naopak lehce oslabilo hnutí SPD. Pod pětiprocentní hranicí nutnou pro zisk poslaneckých mandátů byly KDU-ČSL, STAN a TOP 09. Výsledky ve čtvrtek CVVM poskytlo ČTK.

Hnutí ANO oslabilo v porovnání s červnem o procentní bod, podle tvůrců modelu je ale jeho podpora stabilní. Nezměnil se zisk ODS a KSČM, které by obdržely 14 procent a 10,5 procenta hlasů. O procentní bod na 12 procent vzrostla podpora ČSSD. Zisk Pirátů narostl z deseti na 13 procent a vrátil se na úroveň před dubnem.

Hnutí SPD model přiřkl pětiprocentní podporu, což proti červnu znamená pokles o 1,5procentního bodu. Posun hnutí je podle autorů modelu na hraně statistické významnosti, podobně jako u Pirátů.

Zisk KDU-ČSL poklesl z červnových šesti procent na 4,5 procenta. Hnutí STAN a TOP 09 ztratily půl procentního bodu a v září zaznamenaly čtyřprocentní podporu. Podle autorů modelu nelze říci, zda by se SPD, lidovci, Starostové a TOP 09 nyní do Sněmovny dostali, nebo nikoli.

K volbám by v září přišlo 63 procent lidí. Deklarovaná účast je mírně vyšší v porovnání s reálnou účastí ve sněmovních volbách loni v říjnu (60,8 procenta).

Průzkum se uskutečnil mezi mezi 8. a 20. zářím. Tazatelé se obrátili na 1037 obyvatel.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme