Volební místnosti v Česku se otevřely na zbylých šest hodin

21. října 2017·Zprávy·Redakce

Zdroj: ČTK

V českých a moravských městech a obcích se po noční přestávce znovu otevřely volební místnosti. Nové poslance si dnes budou moci vybrat voliči, kteří to nestihli v pátek. Mají na to šest hodin. V první den voleb si poslance přišly vybrat více než dvě pětiny voličů a zájem o hlasování byl tak podle mnoha volebních komisařů vyšší než před čtyřmi lety.

V pátek k volbám přišli lídři politických stran i prezident Miloš Zeman. Letošní hlasování není zásadní ani zlomové, takové označení je jen reklamní kampaní, řekl prezident. Jeho předchůdce ve funkci Václav Klaus doufá, že lidé význam parlamentních voleb nepodcení.

Poslední voliči budou dnes moci odevzdat svůj hlas těsně před 14:00, kdy možnost volit podle zákona skončí. Než členové okrskové komise volební místnost uzavřou, musejí ještě umožnit hlasování všem, kteří jsou ve volební místnosti nebo před ní. Teprve poté prohlásí předseda okrskové komise hlasování za ukončené.

Komise pak začnou sčítat hlasovací lístky a další údaje, jako je například počet voličů. Tyto informace následně postoupí ke zpracování výsledků voleb Českému statistickému úřadu, který výsledky hlasování zveřejní na volebním serveru. Volební výsledky budou zveřejňovány průběžně, většina z nich by mohla být známa do pozdního večera.

Lidé mohou v letošních volbách do Sněmovny vybírat z rekordních 31 stran a hnutí. O 200 poslaneckých křesel usiluje zhruba 7500 kandidátů.

Zdroj: ČTK

Nenechte si ujít Krause a blondýnu speciál! Už tuto neděli od 17 hodin živě na Frekvenci 1 první reakce Jana Krause na volební výsledky.

Zprávy - další články

Doporučujeme