Volný oznámil kandidaturu na předsedu SPD. Záhy byl jeho klub v Moravskoslezském kraji zrušen

20. února 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Zdroj: Lubomír Volný/facebook

Předsednictvo hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) zrušilo svůj regionální klub v Moravskoslezském kraji. Byly v něm porušovány stanovy a krácena demokratická práva členů, sdělila ve středu ČTK mluvčí SPD Barbora Zeťová. SPD v kraji vede poslanec Lubomír Volný, jehož styl vedení v minulosti někteří členové hnutí kritizovali. Volný v úterý na facebooku oznámil, že plánuje kandidovat proti Tomiovi Okamurovi na předsedu SPD. Deníku N ve středu Volný řekl, že rozhodnutí předsednictva napadne u orgánů hnutí.

Podle mluvčí předsednictvo SPD regionální klub Moravskoslezského kraje zrušilo a odebralo mu licenci. “Stalo se tak plně v souladu se stanovami hnutí, na základě zjištění, že v regionálním klubu docházelo k systematickému a systémovému porušování stanov, včetně krácení demokratických práv členů,” uvedla Zeťová. Členství všech členů a čekatelů zůstává zachováno a v souladu se stanovami budou mít příležitost pracovat v novém regionálním klubu, doplnila.

“Nejúspěšnější kraj v historii SPD byl rozpuštěn,” cituje Volného server Deníku N. Poukázal na to, že ve srovnání s ostatními organizacemi SPD získala ta moravskoslezská největší počet hlasů ve volbách do Sněmovny i v krajských volbách. “Nikdy jsme stanovy neporušovali a rozhodnutí předsednictva napadneme pro neopodstatněnost u příslušných stranických orgánů,” dodal poslanec.

Volný podle deníku odmítl komentovat, jestli měl krajský klub před svým zrušením nějaké výtky od vedení SPD. Uvedl jen, že vedení vyčítalo moravskoslezskému klubu, že nenabírá dostatek členů, což ale bylo kvůli osobní zodpovědnosti vedení krajské organizace za každého přijatého člena. “Demokraticky jsme se na konferencích domluvili, že za řádné členy budeme přijímat jenom lidi, kteří řádně pracují pro hnutí. Rozhodli jsme se tedy vydat cestou kvality místo kvantity,” řekl Volný.

Předloni na podzim Mladá fronta Dnes (MfD) napsala, že z SPD v Moravskoslezském kraji odcházejí členové, protože Volný se podle nich chová jako diktátor, obklopuje se lidmi, kteří hlasují podle něj, a strana tak není demokratická. Volného plánovali prostřednictvím petice zbavit mandátu. Okamura následně uvedl, že na krajské členské konferenci nikdo odvolání Volného nenavrhl. Na facebooku také napsal, že poslance podle nynějších zákonů odvolat nelze.

Volný na facebooku v úterý napsal, že přijímá Okamurovu osobní výzvu, aby proti němu kandidoval na předsedu SPD. “Výzvy od lídrů se neodmítají,” uvedl. Své vize chce přednést na celorepublikové konferenci po volbách do europarlamentu. Volba předsedy SPD bude až za 2,5 roku, jelikož mandát je tříletý. Okamura byl znovuzvolen šéfem hnutí loni v červenci.

Zveřejnil(a) Lubomir Volny dne Úterý 19. února 2019

Volný na sebe upozornil počátkem února při sněmovní debatě o návrhu na zrušení soudního přezkumu správních rozhodnutí o vyhoštění cizinců z Česka. Sporný pozměňovací návrh vládní cizinecké novely je podle ministerstva vnitra protiústavní. Volný mluvil o hrozbách spojených s migrací do Evropské unie a prohlásil také, že za případem seniora nepravomocně odsouzeného za terorismus jsou takzvaní vítači. Jeho vystoupení někteří poslanci provázeli boucháním do lavic.

V médiích se také objevily informace, že Volný pronajímá byty ve dvou zchátralých domech v romském ghettu v ostravské čtvrti Přívoz a od nájemců inkasuje peníze ze státních příspěvků na bydlení. SPD přitom příjemce dávek označuje za parazity.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme