Vozíček nebo protetická noha: Mattel přišel s řadou panenek s handicapem

13. února 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Zdroj: Mattel

V minulosti byla panenka Barbie obvykle synonymem dokonalosti a často až nerealistického vyobrazení ženské krásy. Na oblíbenou dětskou hračku se proto pravidelně snášela kritika. Od té doby se toho však již hodně změnilo. Dnes se panenka vyrábí v nejrůznějších proporcích a v nejnovější sérii budou dokonce zahrnuty i postavy s postižením. Dostupné ke koupi mají být v červnu.

Dny, kdy panenka Barbie ztvárňovala jen mladou, vysokou, velmi štíhlou a vnadnou blondýnku s dlouhýma nohama a velkýma očima, jsou u konce. Společnost Mattel, která Barbie vyrábí, již v dnešní době produkuje panenky nejrůznější barvy pleti, výšky i postavy. Dostupné jsou lékařky, vědkyně i další inspirativní charaktery, které jsou původní “barbíně” na míle vzdálené.

A nejinak tomu bude i v nejnovější řadě panenek, která má do obchodů dorazit v červnu letošního roku. Jedná se o sérii Barbie Fashionistas, která má dětem ukázat rozmanitější pojetí lidské krásy. Právě proto bude v sérii zařazena i panenka s prostetickou nohou a další na vozíku.

“Existuje řada různých typů vozíků. Tento typ je navržen podle toho, který používají osoby s permanentním tělesným postižením,” uvedla společnost Mattel v oficiálním prohlášení. 

 

Zprávy - další články

Doporučujeme