Vozítka segway jsou v ulicích nebezpečná. Nevidomí je chtějí zakázat!

28. května 2015·Zprávy·Redakce

Nevidomí občané vyzývají poslance, aby zakázali provoz vozítek segway na chodnících. Podle nich jsou nebezpečné. A za pravdu jim dávají i vozíčkáři a Pražské matky. A co si myslíte vy?

V poslední době se s vozítky segway roztrhl pytel a především v centru Prahy už na ně narazíte na každém kroku. A kličkovat mezi rozpustilými turisty na jezdících vozítkách není žádný med. A co teprve pro nevidomé, vozíčkáře, nebo matky s kočárky.

Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR (SONS) připomíná, že už byly zaznamenány kolize se “segwayisty”. Podle neziskové organizace Pražské matky je pohybová energie lidí jedoucích na vozítku mnohem vyšší než u chodců. Vozítka navíc podle nich zabírají mnohem více prostoru.

Ministerstvo dopravy původně uvažovalo o plošném zákazu segwayů, nakonec od něho ustoupilo. Segwaye ale nemají v zákoně o provozu na pozemních komunikacích vlastní kategorii, a jsou proto považovány za chodce. Nemohou být používány na pozemních komunikacích, ale právě na chodnících, kde se kvůli své rychlosti střetají s chodci. 

A co si o vozítkách segway v ulicích myslíte vy?

 

Zprávy - další články

Doporučujeme