Výbuch v Bavorsku: Jeden mrtvý a desítky zraněných! Vybuchl nastražený batoh?

25. července 2016·Zprávy·Redakce

Domnělý útočník, který v neděli večer v bavorském Ansbachu způsobil explozi a zranil desítku lidí, byl odmítnutý žadatel o azyl ze Sýrie. Sám při útoku zahynul.

K nedělnímu útoku v bavorském Ansbachu se přihlásila teroristická skupina Islámský stát (IS). Neúspěšný syrský žadatel o azyl v Ansbachu odpálil v neděli večer výbušninu ukrytou v batohu, zranil přitom 12 lidí a sebe zabil. Agentura Amak označila sedmadvacetiletého útočníka za “vojáka Islámského státu”. “Provedl operaci v reakci na výzvy k útokům na země, které jsou součástí koalice, jež bojuje proti Islámskému státu,” uvedli islamisté.

Německo se přímých bojů proti IS neúčastní. Z Turecka ale létají jeho letadla Tornado, která zajišťují letecký průzkum pozic islamistů pro mezinárodní koalici vedenou Spojenými státy, a Berlín také poskytl spojencům speciální letoun pro tankování ve vzduchu. Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann krátce před prohlášením IS uvedl, že se v mobilu útočníka našlo video, na němž muž sliboval odplatu za zabíjení muslimů a tvrdí, že jedná ve jménu Alláha. 

Muž přišel do Německa ze Sýrie před dvěma lety a požádal o azyl, žádost mu ale byla před rokem zamítnuta. Muž se snažil dostat na hudební festival, který se konal od pátku ve městě Ansbach, které leží asi 40 kilometrů od Norimberka. Dovnitř se mu nepodařilo dostat. Kolem 22:00 SELČ pak nedaleko vchodu v historickém centru města odpálil výbušninu, kterou měl podle místních médií v batohu. Odmítnutého žadatele ze Sýrie policie znala kvůli jeho kriminální minulosti, mimo jiné kvůli drogovým deliktům. Zmíněný Syřan byl podle všeho považován za problematického, protože policie se chováním tohoto člověka zabývala opakovaně. 

“Ve městě zavládl velký strach! V noci se mluvilo o tom, že jakmile toho muže odmítli pustit na hudební festival, tak se u brány odpálil. Ještě štěstí, že se nedostal dovnitř…,” řekla z místa rádiu Frekvence 1 naše spolupracovnice Věra Vollová, která v Ansbachu žije. “Pak celé město prohledávali, jestli nemá komplice nebo jestli ještě někde nejsou další nálože. Létaly tady vrtulníky, jezdilo mnoho policejních aut,” dodala.

(zdroj: ČTK, Frekvence 1) 

Syrský žadatel o azyl zabil mačetou ženu v německém Reutlingenu, dva lidi zranil!

Útočník z Mnichova se na vraždy připravoval rok!

Zprávy - další články

Doporučujeme