Výbuch v Lenoře se vyšetřuje jako úmyslný čin. Na pomoc poškozeným vznikla sbírka

4. října 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

 Prostřednictvím sbírky mohou lidé posílat peníze pro obyvatele domu v Lenoře na Prachaticku, který ve čtvrtek ráno vybuchl a shořel; jeho obyvatelé přišli o všechno. Obecní úřad ve spolupráci s nadací Adra zřídil zvláštní účet 66888866/0300 s variabilním symbolem 577. Zájemci najdou informace rovněž na webu Lenory. ČTK to řekl její starosta Antonín Chrapan. Při neštěstí zahynul jeden člověk a devět lidí bylo zraněno. Policie případ vyšetřuje jako úmyslný trestný čin.

“Budeme rádi za jakoukoliv pomoc, která poškozeným lidem jejich situaci usnadní,” uvedl starosta. V Lenoře před polednem zasedne krizový štáb. Statik by měl také rozhodnout o osudu poškozené budovy i sousedícího domu. Hasiči ve čtvrtek začali postupně demontovat části zasaženého domu, aby zabránili jeho případnému zhroucení.

Zatím není jasné, kdo při tragédii zemřel. Přesnou identifikaci poskytne až páteční pitva oběti. Z devíti zraněných utrpěli dva lidé těžké popáleniny, jsou na popáleninovém centru v Praze na Vinohradech.

Podle místních stojí za událostí jeden z obyvatel domu, který prý v domě rozmístil plynové lahve, polil je benzinem a zapálil. Hasiči i policisté stále případ vyšetřují.

Kvůli požáru bylo evakuováno 19 lidí. “Jednalo se o obyvatele sousedního domu a 18 z nich nakonec strávilo noc na dnešek mimo svůj domov,” řekl starosta.

Zprávy - další články

Doporučujeme