Vymaluj si Hitlera. Dětské omalovánky vyvolaly skandál, jejich autor prý diktátora nepoznal

6. dubna 2017·Zprávy·Redakce

Nizozemská drogerie nabízela omalovánky s Hitlerem, FOTO: Facebook

Nespočet stížností obdrželo v posledních dnech vedení firmy Kruidvat, která v Nizozemsku provozuje síť drogerií. Terčem kritiky se staly omalovánky pro děti. Jednou z postaviček určených k vybarvení byl totiž i Adolf Hitler, informoval nizozemský tisk.

“Je nám to hrozně líto,” omluvil se zákazníkům mluvčí firmy, která se nyní podle něj snaží usilovně zjistit, jak se mohl nacistický diktátor do omalovánek dostat. Sešit na ukrácení dlouhé chvíle ze svých prodejen firma stáhla téhož dne, kdy se na pulty dostal.

Hitler byl v omalovánkách zobrazený jako karikatura s velkou hlavou, na levé paži měl pásku s hákovým křížem a pravou rukou hajloval.

Omalovánky, ve kterých byla řada známých osobností včetně jihoafrického bojovníka za lidská práva Nelsona Mandely, amerického prezidenta Abrahama Lincolna či vědce Alberta Einsteina, byly vyrobeny v Indii. “Zkontrolovali jsme knížku kvůli překladům, ale nekontrolovali jsme všechny kresby,” uvedla zástupkyně belgické firmy Trifora, která nizozemskému řetězci omalovánky dodala. “Měli jsme to asi udělat,” připustila.

Jak se Hitler do omalovánek dostal, ani belgická firma zatím netuší. Má ale teorii: indický malíř podle ní zřejmě muže zodpovědného za smrt milionů lidí zkrátka nepoznal.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme