VÝSTRAHA: Celé Česko zasáhne silný vítr, na horách až o síle orkánu

9. března 2019·Zprávy·Karolína Stránská

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock.com)

Celé Česko zasáhne o víkendu a v pondělí silný vítr. Na horách může v noci na pondělí dosáhnout až síly orkánu. Vyplývá to z výstrahy, kterou zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V pondělí již bude zřejmě vítr slábnout.

Dnes bude vát jihozápadní až západní vítr, který dosáhne v nárazech rychlosti až 90 kilometrů za hodinu a na horách až 110 kilometrů za hodinu. V neděli ráno sice nejprve vítr zeslábne, ale odpoledne se vrátí s ještě větší silou. Nejsilnější bude podle meteorologů v noci z neděle na pondělí, kdy může na horách vítr dosáhnout v nárazech rychlosti až 125 kilometrů za hodinu, což odpovídá síle orkánu.

Výstraha před větrem platí pro všechny regiony po celý dnešek a pak až do nedělních 04:00. Znovu se potom vítr podle ČHMÚ objeví v neděli odpoledne a noci na pondělí, výstraha platí od nedělních 15:00 až do pondělních 12:00.

Meteorologové doporučují lidem, aby kvůli větru zajistili okna a dveře a odnesli nebo upevnili předměty venku, jako třeba zahradní nábytek. I při řízení auta by si měli lidé dávat pozor, protože při nárazech větru může řidič ztratit nad vozem kontrolu. Nikdo by se také neměl raději vydávat na horské túry.

Zprávy - další články

Doporučujeme