WHO nepodporuje zavedení vakcinačních pasů pro cestování

6. dubna 2021·Zprávy·Barbora Turková·ČTK

Ilustrační foto. (Foto: Shutterstock)

Mluvčí světové zdravotní organizace (WHO) dnes uvedla, že nepodporují zavedení očkovacích pasů. Nezabrání to prý tomu, aby se vir šířil i nadále.

Světová zdravotnická organizace (WHO) nepodporuje zavedení vakcinačních pasů pro cestování mezi zeměmi. Podle mluvčí organizace zatím není jisté, nakolik očkování brání šíření viru. “V tuto chvíli nemáme dostatečná data, zda očkování znamená, že virem nenakazíte ostatní,” uvedla mluvčí organizace Margaret Harrisová. To je jeden z hlavních důvodů, proč WHO vakcinační pasy zatím nepodporuje.

K očkování nemá přístup každý

Jedním z dalších důvodů, proč WHO pasy neschvaluje fakt, že k očkování zatím nemá každý přístup. “Ve společnosti jsou lidé, kteří jsou z očkování vyloučeni,” sdělila Harrisová. Jedná se například o těhotné ženy, děti či pacienty podrobující se imunosupresivní léčbě.

Snadnější cestování a oživení cestovního ruchu si od takzvaných covidových pasů slibuje například Evropská unie, ale mezi jednotlivými sedmadvaceti státy panují neshody. Pro se vyjádřily například státy jižní Evropy či středoevropské státy, včetně České republiky. Výhrady mají ale například Německo či Francie. Třeba takové Chorvatsko ale na dohodu nečekalo a od 1. dubna umožnilo očkovaným turistům vyhnout se po příjezdu do země povinné karanténě.

 

 

 

Zprávy - další články

Doporučujeme