Z 90% záleží na fotografovi, jak bude člověk na snímku vypadat, řekl Miloš Zeman

27. března 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Prezident Miloš Zeman oznámil 10. března na Pražském hradě, že bude příští rok obhajovat prezidentský mandát.

Zeman odmítl kritiku za úkolování BIS. Prezident podle něj má "svaté právo" úkoly BIS zadávat a takové rozhodování se dává pouze na vědomí vládě. Dodal, že o tom informoval Babiše. BIS na svém webu uvádí, že prezident může této tajné službě uložit úkol "s vědomím vlády".

Zeman v rozhovoru pro Blesk.cz řekl, že ho znepokojil nedávný článek v Lidových novinách, který podle něj s odvoláním na vědce připouští, že byl v Česku v minulosti v režimu přísně tajné skladován. “Prověřme to, ať máme klidné spaní,” řekl Zeman. Zároveň řekl, že může konstatovat, že nejen tento článek, ale také “některé další zdroje”, které nemůže uvádět, protože nejsou “otevřené”, vedou k určitým pochybnostem.

Vyšetřování čínského poradce

Co se jeho čínského poradce týče, dokud Jie Ťien-ming nebude v Číně z něčeho reálně obviněn nebo odsouzen, prezident Miloš Zeman se ho nevzdá. Počká na průběh vyšetřování. V čele firmy CEFC podle něj Jie Ťien-ming odvedl hodně práce, která se projevila i v České republice. Dodal, že dostal dopis od čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, ve kterém ho čínský protějšek ujistil, že má zájem na ekonomickém rozvoji obou zemí.

“Dokud můj čínský poradce nebude z ničeho reálně obviněn, a případně odsouzen, tak nemám samozřejmě důvod, abych se ho vzdával,” řekl Zeman. Dodal, že buď bude propuštěn, nebo odsouzen. “Počkám, kam bude vyšetřování probíhat,” uvedl prezident. Pokud bude odsouzen, odvolá ho.

Zeman řekl, že se s Jie Ťien-mingem setkal asi třikrát nebo čtyřikrát při přátelských schůzkách. Na otázku, čím ho oslnil, že se ho rozhodl zařadit do sboru poradců, Zeman odpověděl, že ho neoslnil, ale že k němu měl lidské sympatie. “Protože má po operaci jenom polovinu žaludku. To je samozřejmě lidsky nepříjemné a z toho ty sympatie tak trochu vyplývají,”řekl prezident. Jako další důvod označil, že Jie Ťien-ming byl šéfem společnosti, která měla v ČR zájem o významné investice.

Fotky s Kajínkem

U otázky týkající se kauzy policistů, kteří se vyfotili s Jiřím Kajínkem, Zeman uvedl, že necítí odpovědnost za status celebrity, který omilostněný vrah nabyl. „Když si pan Kajínek pořídil za dva miliony mercedes, byť si je zřejmě našetřil ve vězení a měl honoráře za knihy a filmy, tak na jeho místě bych si koupil obyčejnou škodovku,” dodal. Zeptal se pak, zda chyba není i na straně lidí, v toto případě policistů, kteří se s Kajínkem fotí.

Není těžké u mně obludu zachovat

Zeman v posledních měsících vypadá v některé dny velmi unaveně, v další působí svěžeji. Hrad odmítá, že by byl nemocen. Přiznává jen, že trpí cukrovkou a polyfunkční neuropatií, kvůli které špatně chodí. Zeman dnes řekl, že se každý “duševně normální člověk” někdy cítí lépe a jindy hůře. Řekl, že v poslední době “nikdy nebyl na infuzi”. Jak politik vypadá, podle něj z 90 procent záleží na fotografovi.

Odmítl, že by byl letos hospitalizován nebo na ošetření v Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Po chvíli přemýšlení dodal, že myslí, že za letošní první tři měsíce nebyl v žádné nemocnici. Lékaři podle něj za ním nemuseli přijet ani po volbách, kdy v Lánech čerpal dovolenou.

Zeman nechtěl komentovat otázku moderátora, zda letos při vyzvedávání korunovačních klenotů ze svatovítské katedrály vyšel schody do Korunní komory, nebo zůstal sedět za dveřmi. “Bez komentáře, ale upřímně řečeno, já nerad chodím po schodech a to, o čem mluvíte, není první rok. To je i v předchozích letech. Ale nic jsem vám neřekl,” poznamenal Zeman.

Zprávy - další články

Doporučujeme