Za dětmi se chystají Mikuláš s čertem a andělem

5. prosince 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Tak jako každý rok i vpodvečer vyrazí do ulic a domácností malých dětí Mikuláš s čertem a andělem. V předvečer svátku svatého Mikuláše budou hodným dětem rozdávat sladkosti, ovoce a drobné dárky, ty zlobivější možná najdou v mikulášské nadílce i brambory; uhlí už spíš jen výjimečně.

V některých rodinách přijde trojice k dětem domů, kde jim Mikuláš přečte jejich dobré skutky i hříchy za uplynulý rok, čert trochu vystraší a anděl jim za básničku či písničku předá odměnu. Někde nechávají pytlík s nadílkou za oknem či dveřmi. Ve městech a vesnicích se koná také řada organizovaných zábav, koncertů, besídek, charitativních sbírek, mikulášských jízd vlakem, tramvají nebo lodí a dalších akcí spojených s touto tradicí. Jedním z největších je setkání Mikulášů, čertů a andělů na pražském Staroměstské náměstí, které každoročně přiláká tisíce lidí.

Mikulášská nadílka je tradice, která se připomíná už od středověku a je rozšířena po celém světě. Biskup Mikuláš, ochránce víry před pohanstvím, zachránce nespravedlivě obviněných a patron mnoha profesí a řemesel, patří k nejuctívanějším svatým v celém křesťanství. V Česku přežil i totalitní režim, kdy byly církevní svátky potírány. Po pádu komunismu neohrozil Mikuláše ani Ježíška americký Santa Claus.

Mikuláš se narodil kolem roku 280 v Turecku do rodiny bohatých křesťanů a po smrti svých rodičů velkou část majetku rozdal chudým. Již jako mladík se stal biskupem v Myře, dnešní Demre v Turecku, kde také kolem roku 345 zemřel a byl pohřben. Dodnes je tento svatý uctíván mimo jiné jako ochránce námořníků, obchodníků, poutníků či dětí a jako patron Ruska, Lotrinska i několika měst, například Amsterodamu či italského Bari. Právě v Bari v bazilice sv. Mikuláše jsou uloženy údajné Mikulášovy ostatky. V 11. století je tam přenesli italští piráti, kteří je uloupili v Turecku.

Zprávy - další články

Doporučujeme