Za havárií vrtulníku s Kellnerem zřejmě nebyla technická závada, řekl Mlynář

9. dubna 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·ČTK

Trosky vrtulníku a pietní místo Petra Kellnera. (Foto: ČTK)

Za havárií vrtulníku, ve kterém předminulou sobotu zahynul na Aljašce nejbohatší Čech a většinový vlastník investiční skupiny PPF Petr Kellner, zřejmě nebyla technická závada, ale souhra nešťastných náhod, povětrnostních a přistávacích podmínek. V rozhovoru pro Radiožurnál to řekl ředitel skupiny PPF pro vztahy s veřejným sektorem Vladimír Mlynář. Podle něj to plyne z informací od přeživšího nehody Davida Horvátha. Mlynář ale doplnil, že věc musí posoudit vyšetřovatelé.

Z toho, jak jsme mluvili s Davidem Horváthem, tak snad mohu jen říct, že nic nenasvědčuje technické poruše. Že to byla skutečně souhra nějakých nešťastných náhod, povětrnostních podmínek, přistávacích podmínek,” řekl Mlynář. Doplnil, že lidé, kteří v oblasti byli, vyprávěli, že “vzdušné víry mezi jednotlivými údolími jsou tak silné, že s tím strojem, vrtulníkem dělají divoké věci“. “A je to velmi nebezpečné, takže se prostě taková věc může stát,” prohlásil Mlynář. Informace o tom, jak pokračuje vyšetřování ze strany úřadů, ale nemá. “Nemáme, protože vyšetřování leteckých katastrof je velmi dlouhé, standardně to bývá rok až dva. Bude na vyšetřovatelích, jak se to posoudí,” řekl v rozhovoru pro Radiožurnál.

Šestapadesátiletý Kellner zahynul, když si se skupinou průvodců a známých vyrazil na heliskiing, což je extrémní sport, při němž jsou jezdci na lyžích nebo snowboardu vysazováni z vrtulníku do volného terénu. Vrtulník však severně od největšího aljašského města Anchorage narazil do hory poblíž ledovce Knik a pak se valil několik set metrů po svahu dolů. Zahynul pilot a čtyři z pěti členů posádky. Jako jediný přežil havárii bývalý český reprezentant ve snowboardingu David Horváth, který skončil ve vážném stavu v nemocnici Providence Alaska Medical Center v Anchorage.

Vrak havarované helikoptéry byl převezen do Anchorage, kde ho zkoumá dvanáctičlenný tým vyšetřovatelů. Předběžnou zprávu o nehodě zveřejní americký Národní úřad pro bezpečnost v dopravě (NTSB) zřejmě začátkem příštího týdne. Portál Anchorage Daily News tento týden napsal, že podle Clinta Johnsona z NTSB jediný člověk, který nehodu přežil, dal najevo zájem o okolnostech neštěstí vypovídat.

Horváthův stav se na konci minulého týdne lepšil a zástupci nemocnice ve středu ČTK řekli, že tohoto pacienta již nemají v evidenci. Jestli to znamená, že byl Horváth z nemocnice propuštěn, není ovšem jasné, Horváthovo jméno mohlo být vyřazeno ze seznamu pacientů, o jejichž stavu může nemocnice podávat informace.

Vedle Kellnera přišli při havárii z 27. března o život také český trenér snowboardingu Benjamin Larochaix, pilot Zachary Russell a dva horští vůdci: Gregory Harms a Sean McManamy.

Zprávy - další články

Doporučujeme