Za plátek lososa 240 korun? To není normální! Poslanci si odhlasovali zlevnění jídla ve Sněmovně

6. června 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Poslanci si odhlasovali zlevnění jídel ve sněmovních restauracích. Udělali tak půl roku poté, co se domluvili na jejich zdražení. Podle Sněmovny se jedná o reakci na zdražení surovin a ceny jídel se ve skutečnosti sníží o pár korun.

V únoru Piráti prosadili 50procentní přirážku místo pětiprocentní. Nyní však komise pro práci Kanceláře Poslanecké sněmovny přišla s tím, že se to přehnalo. “Vznikl tam názor, že se to přehnalo, takže navýšení by mělo být 40 procent, ne 50. Nechápu, proč by se mělo po krátké době o deset procent slevovat,” uvedl pro Novinky.cz poslanec Pirátů František Elfmark.

Pirátský poslanec jako jediný hlasoval proti zlevnění. Po schválení snížení přirážky se Piráti k jednání komise vyjádřili na twitteru.

Podle poslankyně Heleny Langšádlové (TOP 09), která se sice hlasování kvůli pracovním povinnostem nezúčastnila, je však zlevnění v pořádku, protože některá jídla jsou mnohem dražší než v okolních restauracích. “Když si dáte plátek lososa, tak zaplatíte 240 korun. Není to úplně normální, aby v rámci obědové nabídky bylo jídla přes dvě stě korun. To mi přijde zvláštní, když v komerčních subjektech je to levnější,” tvrdí poslankyně.

Změny začnou platit od července. Poslanci zaplatí například za pečenou šunku s vejci 32 korun místo dosavadních 38 korun. O dvě koruny třeba zlevní pečená vepřová plec se zelím a knedlíky, která dosud stojí 52 korun.

Zprávy - další články

Doporučujeme