Za úraz nákupním vozíkem vysoudila Američanka miliardu

18. června 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock

Američanka Marion Hedges (53) utrpěla vážná zranění poté, co na ni dva chlapci jen tak pro zábavu shodili nákupní vozík z výšky 24 metrů. Žena nyní vysoudila odškodné ve výši 45 milionů dolarů, tedy bezmála jedné miliardy korun.

Marion Hedges z New Yorku je známá filantropka a snaží se pomáhat, kde může. To samé dělala i osudného dne, když se na konci října 2011 vypravila do obchodu nakoupit sladkosti pro děti z nízkopříjmových rodin. Shodou okolností se připletla do rány dvěma dvanáctiletých chlapcům.

Ti z rampy u nadzemních garáží ve výšce asi 24 metrů nad zemí shodili jen tak z legrace nákupní vozík, který dopadl přímo na matku od rodiny. Zřejmě je vůbec nenapadlo, jaké může mít čin následky. V tu chvíli s ní byl i její syn (dnes 20, tehdy 13), kterému se naštěstí nic nestalo, podle matky byl ovšem znatelně otřesen. Marion Hedges utrpěla vážná zranění mozku a z incidentu si odnesla trvalé následky.

Trvalé následky

“Miluji svou dceru,” vypověděla například Hedges před soudem podle The New York Post o své nejstarší dceři Elizabeth (21). “Bohužel už se mnou ale nechce být. Od mého zranění je na mě naštvaná. Odešla žít k mé tchyni. Rozčiluji ji, znechucuji ji. Jsem tlustá, nevím, jak se oblékat. Nemám žádný cit pro módu,” popsala někdejší marketingová manažerka módní značky Valentino.

Žena promluvila také o vůbec nejtrapnějším důsledku poranění mozku, které ji nyní trápí, totiž o inkontinenci. “Je to ponižující a hrozné to říct, ale hnusím se sama sobě. Nechci mít s nikým sex, když mám na sobě plenu,” řekla žena upřímně. “Nechci, aby se mě dotýkal. Nechci ho poblíž sebe,” řekla s odkazem na svého manžela, Michaela Hedgese, kterého si vzala v roce 1991.

Na chlapce se nezlobí

Oběma chlapcům byla nařízena ústavní léčba pro děti s problémovým chováním. Hedges se na ně přesto nezlobí. Ačkoli byl podle sousedů jeden z nich největší rošťák v okolí, podle Hedges je chování chlapců jen výsledkem toho, že se neměli, jak jinak zabavit.

Selhání a odpovědnost za celou situaci leží podle ženy na bedrech majitele nákupního centra a bezpečností agentuře. Místní lidé měli navíc údajně opakovaně upozorňovat, že rozjívené a znuděné děti kolem nákupního centra vyvádí nejrůznější lumpárny.

Soud zraněné ženě nakonec přiřkl odškodné ve výšce 45 milionů dolarů, tedy asi 997 milionů korun. Hedges se nechala slyšet, že část z peněz věnuje nejmenovanému centru pro děti a mládež, které se má soustředit právě na volnočasové aktivity a bezpečnou zábavu pro děti a dorost.

Zprávy - další články

Doporučujeme