Po vraždě známého se sám udal: Bezdomovec (34) půjde na 15 let do vězení

2. října 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Bezdomovec Martin Pitner, který v Plzni loni v létě zavraždil svého známého mačetou, půjde do vězení na 15 let. Původní verdikt Krajského soudu v Plzni v úterý o dva roky zmírnil odvolací pražský vrchní soud. Čtyřiatřicetiletý Pitner nepopírá, že muže napadl, nic si ale nepamatuje. Dnešní rozsudek je pravomocný.

“Dlouho a pečlivě jsme vážili přiměřenost uloženého trestu, nicméně musíme přisvědčit obhajobě obžalovaného, že zde jsou významné polehčující okolnosti,” řekl předseda odvolacího senátu. Pitner čin sám nahlásil na policii, těsně po činu se navíc doznal. Později už si útok nepamatoval, zřejmě kvůli tomu, že večer pil alkohol.

Pitner podle obžaloby zaútočil na svého známého loni 19. srpna před půlnocí. V lese poblíž plzeňské nemocnice, kde oba muži žili, ho po hádce napadl mačetou a dvěma noži, mířil především na hlavu a hrudník pětačtyřicetiletého muže. Celkem mu podle obžaloby zasadil 29 sečných a čtyři bodné rány.

U plzeňského krajského soudu obžalovaný v minulosti uvedl, že si nepamatuje, že by na spolubydlícího zaútočil. Podle svých slov si vzal léky proti úzkosti, které zapil pivem, pak se šel podívat do stanu, kde nalezl mrtvého kamaráda. Policii se udal sám s tím, že muže zřejmě zabil, protože na místě nikdo jiný nebyl.

Dnes u soudu zopakoval, že činu lituje. “Svého činu upřímně lituji od prvního dne a pořád nemůžu uvěřit tomu, že jsem to opravdu udělal,” řekl Pitner. “Byl to kamarád a nezasloužil si, co jsem mu provedl,” dodal obžalovaný. Upozornil na to, že s policií spolupracoval a žádal, aby mu soud původní trest zmírnil.

Jeho advokát Jan Klik v odvolání, kterému odvolací soud nakonec vyhověl, upozornil na to, že soud při ukládání trestu dostatečně nezohlednil všechny polehčující okolnosti případu. Plzeňský soud se podle něj také uspokojivě nezabýval tím, zda byl Pitner v době útoku příčetný. To ale Zelenka odmítl. Státní zástupkyně se proti rozsudku plzeňského soudu neodvolala.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme