Začal soud s mladíkem, který kvůli Tereze vyhrožoval terorem: Co zaznělo?

2. října 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Pašeračka Tereza Hlůšková. (Zdroj: Reprofoto Youtube)

Zkratkovité jednání z nešťastné lásky, nebo promyšlená hrozba společnosti? V úterý začal Krajský soud v Plzni projednávat případ Nikolaye I. (22) z Bulharska, který po zadržení Terezy H. s 9 kg heroinu v Láhauru vyhrožoval, že pokud nedojde k jejímu propuštění, spáchá v oblasti teroristické útoky. Mladíkovi hrozí 12 let za mřížemi.

Češku Terezu H. (22) zadrželi celníci na mezinárodním letišti v pákistánském Láhauru s 9 kg heroinu v kufru, když měla namířeno do Abú Dabí. Od té doby je držena ve vazbě v tamní věznici a stále čeká na svůj rozsudek. Dívka zapletená do obchodu s tvrdými drogami si však překvapivě získala řadu fanoušků. V Pákistánu se stala v podstatě celebritou a na sociálních sítích ji jako “českou modelku” vzývá mnoho uctívačů. A kouzlu blondýnky zřejmě propadl i mladý Nikolay I. (22) z Bulharska, který dlouhodobě žije na území České republiky.

„Pozor, pokud Pákistán do 48 hodin nepropustí Terezu a neposadí ji do letadla do ČR, stanou se teroristické útoky v Pákistánu. Pokud mi nezavolá, že byla propuštěna, slibuji odplatu.“ Tento text napsal mladík nejprve v bulharštině a pomocí Google překladače jej převedl do angličtiny. Poté si vyhledal kontakty na pákistánská média a 22. jej poslal do televize Samaa TV a 23. do redakce deníku Daily Pakistan. Posléze ho vyvěsil i na internetu.

“Chtěl jsem docílit, aby Tereza byla souzena v Čechách a zde si také odseděla trest.Kromě toho jsem tím sledoval i to, aby se se mnou spojili ti lidé, kteří Terezu přinutili pašovat drogy. Chtěl jsem vědět, co je to za lidi a proč to udělali a hlavně, aby byli potrestáni,” popsal podle Novinek u soudu mladý Bulhar.

“Nejsem vůbec schopen něco takového splnit. Nemám žádný vojenský výcvik, v životě jsem si vystřelil jen z plynové pistole a ze vzduchovky. Nejsem v kontaktu s žádnými lidmi, kteří jsou napojeni na teroristy. To, co jsem provedl, byla momentální hloupost,” bránil se.

Přiznal také, že před činem vypil asi 4 dl tvrdého alkoholu. Podle obžaloby však jednal zcela cíleně s úmyslem vyvolat strach. Čin prý promýšlel zhruba 24 hodin, takže měl čas zhodnotit případné následky.

“Není osobou s bojovými sklony, nemá tendence ani dispozici k agresivnímu chování. Jeho intelekt je podprůměrný,” uvedli u soudu psychiatři. Podle obhajoby naopak nebyl Nikolay nikdy schopný svou hrozbu uskutečnit.

S obviněnou Terezou se podle jeho slov několikrát sešli. “Sešli jsme se spolu asi třikrát, při jednom setkání jsme se spolu vyspali,” citoval mladíka server Novinky. Podle muže všechno začalo, když ho Tereza kontaktovala přes Facebook. Pak si spolu nějaký čas psali a později došlo i k setkání.

K intimnostem došlo podle muže na druhé schůzce.“Setkali jsme se v Praze. Pak jsme spolu odjeli na ubytovnu do Zbůchu, kde jsem tenkrát bydlel. Byl jsem sám na pokoji a tehdy jsem měl s Terezou pohlavní styk,” uvedl podle deníku Blesk Nikolay při výslechu. Pak se měli vidět ještě jednou.

“Od té doby jsem ji již neviděl. Psali jsme si přes Facebook. Naposledy mi napsala, že odjíždí do Belgie za kamarádkou. Nedovedu si vysvětlit, proč si mě zablokovala na Facebooku. Nikomu jsem neřekl, že jsem se s ní znal,” sdělil podle deníku do protokolu Nikolay I.

Svědek, který si přál zůstat v anonymitě, si však myslí, že věci mohly být úplně jinak. “Znám Nikolaye I. z práce a z ubytovny ve Zbůchu. O tom, že by u něho byla přes noc nějaká blondýnka, nic nevím. Pokud by tomu tak bylo, rychle by se to na ubytovně rozšířilo,”prozradil člověk před časem Blesku.

Sama Tereza jakýkoli vztah s Bulharem Nikolayem popírá. “Je mi to hrozně líto. Osobně ho neznám, asi je to fanoušek,” nechala se podle deníku Právo slyšet na jednom z jednání.

Zprávy - další články

Doporučujeme