Záhada soch Moai rozluštěna! Podle vědců s náboženstvím vůbec nesouvisely

12. listopadu 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Záhadné sochy dráždí vědce již stovky let. Ačkoli je nejvíce lidí zná jako hlavy, některé mají i krk, ruce a dokonce i tělo. Tyto části jsou však dnes již skryté v zemi. Teorie o jejich významu se za dobu jejich zkoumání mění, nejčastější však byly scénáře spojené s náboženstvím. Podle nejnovější studie se však zdá, že všechno bylo úplně jinak. 

Antropolog Carl Lipo strávil zkoumáním ostrova Velikonočního ostrova Rapa Nui zhruba 20 let. Věnoval se hlavně jeho obyvatelům a jejich podivnému vymizení. Při svém výzkumu však narazil na zajímavou otázku – jak mohlo tolik lidí (populace na svém vrcholku čítala kolem 15 – 20 tisíc lidí, pozn. red.) přežít na ostrově, kde prakticky není žádná voda? Na Rapa Nui totiž potůčky či jiné zdroje pitné vody najdete jen zřídka a srážek zde naprší minimálně.

Brzy přišla odpověď. U pobřeží byly objeveny zdroje poloslané vody, která sice nebyla příliš kvalitní, ale byla dostačující pro uživení obyvatel ostrova. “Teď, když víme více o lokaci pitné vody, dostává umístění monumentů úplně jiný význam: nachází se tam, kde je okamžitě dostupná pitná voda,” uvedl Carl Lipo pro Newsweek.

“Čím více se tím zabýváme, tím zřetelněji je v tom vidět vzorec. Místa bez ahu/moai nevykazují žádné známky pitné vody. Vzorec byl jasně patrný a bylo překvapující, jak byl konzistentní. I když jsme nalezli ahu/moai uvnitř ostrova, nalezli jsme poblíž i zdroj vody. Bylo to opravdové překvapení,” popsal Lipo. Tajemství soch, které byly postaveny v různých obdobích od 13. do 17. století, tak bylo zřejmě konečně odhaleno.

 

Zprávy - další články

Doporučujeme