Záhadný čistič odhalen! Přihlásil se muž, který neodborně odstranil nápis z Karlova mostu

1. srpna 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

V noci na 28. července 2019 někdo odstranil graffiti z Karlova mostu. Restaurátoři přitom den předtím začali pilíř od sprejerského nápisu čistit. Místo nyní zkontrolují památkáři. Budou posuzovat, zda nedošlo při dosud neobjasněném odstranění graffiti k poškození kamene. Nápisem přibližně pět metrů dlouhým a dva metry vysokým pilíř Karlova mostu posprejovali dva němečtí mladící v polovině července.

Úřadům se přihlásil muž, který neodborně odstranil nasprejovaný nápis z Karlova mostu v Praze. Uvedl to ve čtvrtek server Seznam Zprávy, který s mužem mluvil. Miloslav Černý tvrdí, že se odstraňováním graffiti živí a použil prý šetrnou metodu. Popřel, že by chtěl znehodnotit práci restaurátorů nebo odstranění nápisu využít k propagaci. Restaurátoři a Technická správa komunikací (TSK) už dříve uvedli, že odstranění bylo neodborné a pilíř mostu bude potřeba dočistit, případně i opravit.

Nápis o rozměrech pět krát dva metry nasprejovali na pilíř mostu dva němečtí mladíci v polovině července. Restaurátoři ho v sobotu 27. července začali odstraňovat a plánovali, že práce budou trvat do půlky srpna. V noci na neděli 28. července ale nápis neočekávaně zmizel. Muž, se kterým mluvil server Seznam Zprávy, tvrdí, že v neděli ráno nápis odstranil během asi dvou hodin vysokotlakým proudem páry.

“Zhruba čtrnáct dní se nic nedělo, a protože jsem věděl, že je to mezní doba, tak jsem přišel na místo. Jsem přesvědčený, že každý Čech chce, aby Karlův most vypadal hezky. To bylo mou motivací, ne abych dělal hlupáky z odborníků,” řekl serveru. Podle něj je jeho technika účinnější než postup restaurátorů, ale také šetrná.

“Realizoval jsem to v neděli ráno mezi pátou a sedmou hodinou ranní. Ten důvod, který mě k tomu vedl, nebyl ten, abych ukázal památkářům, že dělají něco špatně. V žádném případě. Já si památkářů vážím, jsem přesvědčený o tom, že památková ochrana v České republice má svoje místo,” sdělil muž České televizi.

“Ale zároveň jsem věděl to, že po nasprejování toho nápisu uteklo zhruba čtrnáct dní. A ta doba těch čtrnácti dnů je maximální možná pro odstranění graffiti bez použití chemie tak, abychom byli schopní to z toho mostu vymýt,” pokračoval.

“Mohu potvrdit, že se nám opravdu přihlásila osoba, která odstranila ten nápis z mostu. Muž přišel sám, dobrovolně na služebnu,” uvedla na dotaz ČTK mluvčí pražských policistů Eva Kropáčová. “V současné chvíli však věc stále pouze prověřujeme a čekáme na podklady od správce mostu, zda došlo k nějakému poškození, či nedošlo,” doplnila.

Že byl pilíř očištěn nějakým proudem, odhadli už dříve restaurátoři. “Na zemi jsou stékance. Jestli byla použita chemikálie, nemusíme nyní poznat,” řekl v pondělí ČTK restaurátor Jan Mjartan, který měl odstranění graffiti na starost. Na zdi zůstaly zbytky zateklé barvy, uvedla v pondělí mluvčí TSK Barbora Lišková.

Restaurátor odebral vzorky kamene, aby laboratoř zjistila, jaký prostředek byl k očištění použit. Výsledky testů by podle Liškové měly být známy už ve čtvrtek, řekla ČTK. Zatím se k případu nechce dále vyjadřovat. Další kroky udělá TSK v součinnosti s restaurátorem, památkáři z pražského magistrátu i Národního památkového ústavu, uvedla.

Restaurátoři chtěli pilíř mostu, starého několik staletí, očistit pomalu a opatrně za pomoci dlouho působících čisticích látek a kartáčků. Vzhledem k velikosti graffiti museli předtím metodu čištění schválit památkáři z pražského magistrátu i generálního ředitelství Národního památkového ústavu. Restaurátorskému záměru také předcházel rozbor použitých sprejů.

Turistům, kteří most posprejovali, uložil Obvodní soud pro Prahu 1 jako trest roční podmínky, pětileté vyhoštění, stotisícové peněžité tresty a náhradu škody 40.000 korun. Obhájce turistů ale podal proti rozhodnutí soudu v Česku odpor, takže bylo v případu nařízeno hlavní líčení, při němž se soud bude zabývat i odstraněním nápisu.

“Soud zatím neobdržel žádné sdělení o tom, kdo, jakým způsobem graffiti odstranil a na čí náklady. Důležitou otázkou bude rovněž zjištění, zda odstraněním nedošlo ke způsobení nějaké další škody, která by měla souvislost s uvedenou trestní věc,” řekla ČTK v pondělí mluvčí soudu Dana Šindelářová.

Zdroj: ČTK

 

Zprávy - další články

Doporučujeme