Zájem o dálniční známky před Vánoci vzrostl o desítky procent. Už máte tu svou?

20. prosince 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Zdroj: Státní fond dopravní infrastruktury

V posledním týdnu před Vánoci vzrostl zájem o koupi dálničních známek na příští rok o desítky procent. Na poštách, pumpách a dalších prodejních místech tak může dojít ke krátkodobému výpadku dostupnosti, který je ale v krátké době nahrazený. Vyplývá to z informací České pošty a sítí čerpacích stanic pro ČTK.

Cena dálničních známek na rok 2019 se proti letošnímu roku nezměnila, roční kupón, který je často i vánočním dárkem, vyjde na 1500 Kč. Letošní roční dálniční známky platí do konce ledna příštího roku. Loni stát z prodeje známek získal přes pět miliard korun a s výnosem 5,1 miliardy Kč počítá rozpočet fondu dopravy i pro rok 2019.

Dálniční známky by měly být běžně dostupné v síti poboček České pošty, na čerpacích stanicích, pobočkách Autoklubu a dalších místech. “Na jednotlivých poštách mohlo dojít ke krátkodobému výpadku, ale dálniční kupóny jsou průběžně doplňovány,” řekl ČTK mluvčí pošty Matyáš Vitík.

“S blížícím se koncem roku jsme zájem o dálniční známky zaznamenali a jsme na něj dostatečně připraveni. Díky naší rovnoměrně rozvrstvené síti čerpacích stanic je bez problému zákazníci seženou po celé České republice. Po novém roce rozhodně není důvod k panice, stávající dálniční známka tradičně platí až do konce ledna, poté je nutné ji vyměnit za novou,” řekl ČTK marketingový manažer OMV Česká republika Michal Janda.

Dálniční známky jsou k dispozici v celé síti všech 407 čerpacích stanic Benzina. “Lidé je o Vánocích často nakupují jako dárek na poslední chvíli, neboť téměř dvě stovky našich čerpacích stanic jsou během svátečních dnů otevřeny nonstop. Oblíbeným a originálním dárkem jsou také dárkové tankovací karty, které lze nabít na libovolnou částku, dále pak alkohol anebo hračky. Připravili jsme také limitovanou edici tankovacích karet s motivem hokejového klubu HC Verva Litvínov,” uvedl mluvčí Benziny Marek Pšeničný.

“V tuto chvíli by se lidé na našich pumpách neměli setkat s tím, že by české, ale i rakouské dálniční známky nebyly k dispozici,” dodal mluvčí Shell v ČR Petr Šindler.

Za dálnice se v Česku prostřednictvím časových kuponů platí od roku 1995, elektronické mýtné pro kamiony bylo spuštěno v roce 2007. Současných 1500 Kč za rok platí motoristé od roku 2012. Stát v budoucnu chce nahradit papírové kupony elektronickými. Fungování elektronických známek by mělo být spuštěno od roku 2021 a státu by mělo ušetřit přes 100 milionů ročně.

Zprávy - další články

Doporučujeme