Záměrné obelhávání pacientů? Dokument odhalil hrůzné praktiky institutu

22. května 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Dokument České televize odhalil podvodné praktiky pražského terapeutického centra Aktip. Poradci doporučují pacientům léky, které nezabírají, nebo v nich dokonce vyvolávají zbytečné obavy z rakoviny.

Tvůrci dokumentu vyslali herečku Ivanu Lokajovou do terapeutického centra Aktip, které se nachází v pražských Vinohradech. Dostali totiž tip od onkologických pacientů, kteří institut navštívili. Herečka si na konzultaci stěžovala na problémy štítnou žlázou a únavu. Celý rozhovor natáčely skryté kamery schované uvnitř brýlí a klíčích od auta.

Asi hlavní zjištění je to, že člověk člověku opravdu vědomě může ubližovat a to i v případě, že je nemocný,” uvedla režisérka dokumentu Šárka Maixnerová pro Radiožurnál. “Tohle zařízení, to není jako léčitel, někdo, kdo nemá žádný vzdělání. Tady je právě ta nebezpečnost, že to je kombinace lékařů a stavbyvedoucích nebo rekvizitářek. Čili ono to vlastně budí dojem obrovské důvěryhodnosti. Když se podíváte na ty stránky, tak se to tváří jako velmi seriózní lékařské zařízení. Čili v tom je to hrozně nebezpečné,” doplnila jí producentka Lenka Poláková.

Konzultanti předepsali herečce na únavu kapičky, které však tvůrci dokumentu nechali prozkoumat v laboratoři. Výsledky testu následně potvrdily, že kapičky neobsahují žádné účinné látky. Další z lékařek zase nabízela herečce detoxikační kúru, díky které by mohla vyloučit nádor z těla do toalety. “Je dobrý si koupit takový síto do záchodu, kde to člověk pozoruje, když má nějaký problém. Můj manžel normálně přísahám vykadil rakovinu,” řekla Lokajové v dokumentu jedna z konzultantek.

Podle herečky lékaři záměrně stáčeli rozhovor k rakovině, ačkoli herečka trvala na tom, že má pouze únavu. Dále jí tvrdili, že dokáží lusknutím prstu vyřešit ADHD u dětí, schizofrenii nebo roztroušenou sklerózu.

Režisérka Maixnerová hodlá v dokumentu pokračovat, neboť je přesvědčená, že to není otázka pouze jedné kliniky.

Zprávy - další články

Doporučujeme