Zaorálek odmítl nabídku přejít z ministerstva kultury do čela diplomacie

13. dubna 2021·Zprávy·Barbora Pisingerová·ČTK

Ministr kultury Lubomír Zaorálek vystoupil 13. dubna 2021 v Praze na tiskové konferenci. Foto: ČTK

Ministr Lubomír Zaorálek (ČSSD) zatím odmítl nabídku přejít z ministerstva kultury do čela diplomacie. Je mu ale jasné, že vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) potřebuje řešit situaci v Černínském paláci. Novinářům v úterý řekl, že je nespokojen s tím, jak ministerstvo zahraničí funguje. Myslí si současně, že je třeba pokračovat v nynější práci na ministerstvu kultury, aby dokončil, co dělá a co slíbil. O případném přechodu zpět do Černínského paláce plánuje jednat s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Chce se ho zeptat například na možnost koordinace evropské politiky.

“Necpu se nikam a připadá mi přirozené pokračovat tady,” uvedl. Dodal, že je připraven jednat o řešení situace, která vznikla po odvolání ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD).

Ministerstvo kultury řeší podle Zaorálka klíčová témata, není kvůli covidu ve standardním provozu, vyplácí kompenzace pro tisíce lidí v kultuře. Ministerstvo zahraničí bylo podle Zaorálka “vykucháno”, silné kompetence přešly jinam, řekl k evropské politice či vytvoření zmocněnce pro Rusko.

Zprávy - další články

Doporučujeme