Zaorálek půjde na mši za Gotta i na rozloučení s Chramostovou

9. října 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

 Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) se chystá na sobotní zádušní mši za Karla Gotta v pražské katedrále sv. Víta. Pozvánku dostali i další členové vlády. Zástupci ministerstva kultury položí věnec na Žofíně, kde se v pátek uskuteční veřejné rozloučení se zesnulým zpěvákem, řekl ve středu Zaorálek novinářům. Věnec na Žofín pošle také prezident Miloš Zeman, řekl ČTK jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Ke zveřejněným odhadům počtu návštěvníků na Žofíně Zaorálek uvedl, že neví, jak se k nim dospělo. Premiér Andrej Babiš (ANO) v úterý mluvil až o 300.000 lidí.

Ministerstvo kultury neplánuje žádné zvláštní pocty Gottovi. Podle ministra by mělo jít spíše o spontánní iniciativy, nikoli o intervenci státu. Připomněl v této souvislosti velký počet lidí, kteří se přišli v roce 2017 rozloučit se zesnulou zpěvačkou Věrou Špinarovou. Zaorálek také řekl, že se zúčastní i pondělního pohřbu herečky Vlasty Chramostové v Národním divadle.

Vláda se podle Zaorálka v úterý shodla na tom, že se pokusí znovu definovat pravidla pohřbu se státními poctami, tedy nikoli státního pohřbu určeného nejvyšším představitelům státu a armády. “Za sebe mohu říci, že si myslím, že rozloučení s významnými osobnostmi budou vždy především věcí vkusu a že budou především záležitostí rodiny. To budou ty rozhodující věci a stát může být někdo, kdo nabídne svou účast, pokud to nejsou vyloženě politické osobnosti,” řekl.

Sám Zaorálek ale žádné úpravy či pravidla navrhovat nebude. “Protože já jsem ten, kdo neustále opakuje, že tyhle věci jsou mimo pravidla a zákony, to jsou poslední věci člověka a ty budou vždy věcí vkusu, citu a v případě velikosti pohřbu určité spontánnosti, kterou stát nenaplánuje,” řekl ministr. Premiér Babiš záhy po Gottově úmrtí mluvil o uspořádání státního pohřbu, později pak o pohřbu se státními poctami. Vláda kvůli tomu musela změnit své původní usnesení.

V říjnu se budou předávat Ceny ministerstva kultury za přínos v oblasti divadla, hudby, výtvarného umění a architektury a kinematografie a audiovize. Zaorálek na dotaz ČTK uvedl, že o letošních laureátech už rozhodly příslušné poroty, ceny se budou předávat 20. října. Ceny podle něj také mají jiný charakter, než aby mohly sloužit pro příležitostné ocenění.

 

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme