Zástupci středních škol požadují od vlády více peněz na školství

27. května 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Zástupci středoškolských studentů vyzývají premiéra Andreje Babiše (ANO), aby splnil slib zvýšit rozpočet ministerstva školství na příští rok o 30 miliard korun. Podle studentů je resort dlouhodobě podfinancovaný, a to i v situaci, kdy vláda označuje školství za jednu ze svých priorit. Otevřený dopis premiérovi zveřejnil spolek Česká středoškolská unie (ČSU).

Navýšit rozpočet ministerstva školství mládeže a tělovýchovy (MŠMT) o 30 miliard přislíbil předseda vlády koncem dubna na setkání se zástupci vysokoškolských a středoškolských studentů. Podle unie středoškoláků ale vládou schválená rozpočtová strategie sektoru veřejných institucí pro roky 2019 až 2021 příslušné navýšení neobsahuje.

Dokument počítá podle ČSU s navýšením rozpočtu ministerstva o 11,5 miliardy Kč. To ale pokryje pouze plánované změny ve financování regionálního školství a nespadá tak pod slíbenou částku 30 miliard korun, uvedla unie. “Chápeme, že částky uvedené v Rozpočtové strategii sektoru veřejných institucí nemusí být identické se samotným rozpočtem, nicméně jde o finální strategický dokument,” obávají se studenti.

ČSU ocenila, že vláda zvažuje ponechání 400 milionů korun v resortu školství namísto plánovaného odebrání za účelem zavedení slevy z jízdného. “Věříme, že je tato možnost zvažována právě proto, že si vláda uvědomuje klíčovost financí v kontextu vzdělávání,” uvádí unie.

Zástupci středoškolských studentů v dopise upozorňují vládu, že školství je dlouhodobě dramaticky podfinancované. “Dle dat z mezinárodních srovnání patří Česká republika mezi státy OECD k zemím s nejnižším objemem veřejných výdajů na vzdělávání,” uvádějí studenti. Vláda má podle nich navýšením rozpočtu školství prokázat, že je pro ni vzdělání skutečnou prioritou.

Česká středoškolská unie a studenti vysokoškolských oborů v otevřeném dopise už dříve vyzvali Babiše, aby vláda revokovala usnesení o zavedení slevy na jízdném pro studenty a seniory. Obávají se totiž, že to bude znamenat stamilionové škrty v resortu školství. Ministerstvo financí ale tvrdí, že na slevy budou využity peníze, které se z jednotlivých kapitol státního rozpočtu nepodaří utratit. Podle ministerstva tak financování slev nebude na úkor výdajů jednotlivých resortů, tedy třeba platů učitelů a investic.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme