Zdeněk Petzl: Vysoká cena elektromobilů bude postupem času klesat

26. října 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Zdeněk Petzl (Foto: Frekvence 1)

Automobilka Škoda Auto od 18. října zcela zastavila výrobu na dva týdny, a to z důvodu nedostatku čipů. Jak se situace bude dál vyvíjet? Zvládne Česká republika přejít do roku 2035 kompletně na elektromobily? To prozradil v Press klubu Frekvence 1 výkonný ředitel Sdružení automobilového průmyslu Zdeněk Petzl.

Výkonný ředitel doufá, že situace v automobilovém průmyslu tak strašlivá nebude. “Doufám, že se to podaří vyřešit… Pokud jde o současné problémy, nedostatek čipů, tak to je extrémně vážný problém. Napříč Evropou běží poměrně dlouhou dobu. Už od srpna vidíme dramatické propady v produkci, u všech evropských automobilek v podstatě vidíme uzavření jednotlivých závodů… Teď to nějakým způsobem doputovalo k nám,” popsal.

Podle Zdeňka Petzla to není o finálních výrobcích, protože něco závody přeci jen vyrábějí. “Některé se snaží operativně fungovat, podle toho, jak se jim podaří zajistit ty kritické součástky. Problém je v řadách dodavatelů. Na jednoho zaměstnance v automobilce připadá minimálně šest dalších zaměstnanců u dodavatelů, kterých se to dotkne intenzivně,” uvádí ředitel s tím, že výrobci nemohou požít jen tak ledajaký čip. Musíte pracovat s těmi, o kterých víte, že jsou bezpečné, funkční i v -30 nebo + 30 stupních a jsou osvědčené,” doplnil.

Do roku 2035 by měl skončit prodej aut se spalovacími motory

Všichni víme, že roky utečou jak voda, a že se elektrickým autům nejspíš nevyhneme. “Voláme po racionální diskuzi o tom, co to obnáší z hlediska výroby… Určitě je klíčové zajistit, aby ta masa lidí v oboru nadále zůstala zachována,” popisuje Petzl.

Vysoká cena elektromobilů bude postupem času klesat. “Je potřeba si uvědomit, že s každým novým produktem máte obrovské náklady na výzkum a vývoj. Je jasné, že na začátku hned nebudete chrlit miliony kusů, čili logicky z toho vyplývá, že musíte začít s nějakým produktem, který nutně nebude v té nejlevnější cenové kategorii, protože takový produkt nemáte šanci ekonomicky vyvinout a ani byste ho nekupovali,” doplnil v Press klubu výkonný ředitel Sdružení automobilového průmyslu s tím, že potom budou auta běžně dostupná.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme