Ze Švédské akademie odchází od loňského skandálu osmý člen

7. listopadu 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Ze Švédské akademie, která uděluje Nobelovy ceny za literaturu, odchází další člen - Jayne Svenungssonová. Podle agentury AP Svenungssonová svůj záměr oznámila ve středu a stala se tak již osmou osobou, která akademii opouští od loňských skandálů spojených se sexuální a finanční trestnou činností.

Svenungssonová, která se stala novou členkou akademie teprve loni v prosinci, podle švédské televize SVT řekla, že odchází po “pečlivém zvážení”. Uvedla přitom, že se chce plně soustředit na svou práci univerzitní profesorky teologie.

Skandály zatížená Švédská akademie letos kvůli skandálům Nobelovu cenu za literaturu neudělila. Své rozhodnutí, které přijala už v květnu, zdůvodnila tím, že musí nejprve znovu získat důvěru veřejnosti. Vyhlášení a předání Nobelovy ceny za literaturu za rok 2018 je o rok odloženo; v roce 2019 tak budou předány ceny dvě.

V centru problémů akademie je aféra kolem Jeana-Claudea Arnaulta, který je manželem bývalé členky Švédské akademie Katariny Frostensonové. V říjnu byl tento 72letý známý fotograf ve Švédsku odsouzen ke dvěma letům vězení za znásilnění. Arnault, kterého ze sexuálního obtěžování nařklo 18 žen, veškerá obvinění popírá a proti rozsudku se odvolal.

V souvislosti s Arnaultem a jeho manželkou se navíc objevila obvinění ze střetu zájmů. Švédská akademie, která rovněž každoročně rozděluje asi tři miliony dolarů v podobě stipendií, totiž v minulosti finančně podporovala i stockholmské soukromé kulturní centrum Forum, jež Arnault s Frostensonovou vedli.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme