Želví samec má problémy s klouby, ošetřovatelé mu pořídili překvapivého společníka

16. dubna 2021·Zprávy·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Želvák Helmuth ze zoologické zahrady ZOOM v Gelsenkirchenusice oslavil nedávno teprve dvacáté třetí narozeniny, ale vzhledem k jeho problémům dostal od ošetřovatelů speciální dárek.

Samec želvy ostruhaté Helmuth je ve svém věku 23 let stále ještě mladík. Tyto želvy se dožívají 50 až 150 let. Kvůli problémům s klouby ale není schopen pořádně chodit. Ošetřovatelé z německé zoologické zahrady ZOOM v Gelsenkirchenu, kde Helmuth žije, mu vyrobili speciální vozíček, díky kterému se želví samec může volně pohybovat. Stokilový samec nedávno začal mít problémy unést svoji váhu a přestal pořádně chodit. Ošetřovatelé si všimli, že přestává používat svoji přední nohu a až moc často odpočívá a nehýbe se.

 

 

Na konci března tak šel Helmuth na vyšetření tomografu, který se normálně používá pro koně. Vzhledem k silnému krunýři byl problém najít vhodné CT, proto tato varianta. Vyšetření ukázalo, že želvák má problémy s klouby na předních nohách. Díky vozíčku, který nadlehčuje jeho tělo, se může pohybovat jako dřív. To je důležité hlavně proto, aby jeho svaly na nohou neochably a nezakrněly. Veterináři teď řeší, jak želvu léčit, aby v budoucnu mohla chodit jako dřív a vozíček by byl jen jako opora.

Zprávy - další články

Doporučujeme