Zeman: Nemocnice ve čtvrtek zveřejní moji zdravotní dokumentaci

23. října 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Prezident Miloš Zeman vystoupil 23. října 2019 v Praze na schůzi Poslanecké sněmovny, která se bude v úvodním kole zabývat návrhem státního rozpočtu na příští rok.

Ředitel Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) Miroslav Zavoral ve čtvrtek zveřejní kompletní zdravotní dokumentaci prezidenta Miloše Zemana. Při odchodu z Poslanecké sněmovny to ve středu Zeman řekl novinářům. Zopakoval, že nemá jiný zdravotní problém než bolavé nohy, a na dotaz novináře doplnil, že nemíní kvůli svému zdravotnímu stavu skončit ve funkci. Střešovická nemocnice ale podle Deníku N popřela, že zveřejní kompletní zdravotní dokumentaci. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček ČTK sdělil, že Hrad ponechává postup plně na nemocnici, která je k tomu kompetentní.

Podle vyjádření náměstka ředitele střešovické nemocnice Ivana Jeřábka pro Deník N půjde o shrnutí stavu a aktuálních výsledků. “Bude to statement, který vychází ze shrnutí zdravotního stavu a aktuálních výsledků, které jsme tady udělali,” řekl Jeřábek. Mluvčí nemocnice Jitka Zinke ČTK sdělila, že informace zveřejní nemocnice ve čtvrtek na webu.

Zeman strávil v ÚVN v pražských Střešovicích minulý týden čtyři dny. Z nemocnice odjel v neděli, Hrad to označil za rekondiční pobyt. ÚVN po ukončení pobytu uvedla, že Zeman byl v neděli v dobré kondici a v nemocnici nepodstoupil žádný zákrok.

Ovčáček prezidentův pobyt v nemocnici zdůvodnil přípravou na státní svátek 28. října, při kterém chce být Zeman “absolutně fit”. Prvním vystoupením prezidenta na veřejnosti od hospitalizace byl dnešní projev ve Sněmovně, kde podpořil vládní návrh státního rozpočtu na příští rok.

“Pan doktor Zavoral zítra (ve čtvrtek) zveřejní moji kompletní zdravotní dokumentaci, ze které vyplývá, že můj jediný problém jsou bolavé nohy,” řekl Zeman.

Prezident dnes při příchodu do budovy novinářům řekl, že mu jeho okolí říká, že vypadá dobře. K cestě do prvního patra, kde je jednací sál, využil stejně jako loni výtah, v minulosti používal slavnostní schodiště.

Při čekání na své vystoupení ve Sněmovně Zeman využil křeslo, aby nemusel stát. Dlouhodobě má problém s nemocnýma nohama – v důsledku cukrovky trpí neuropatií. Svému doprovodu v té souvislosti citoval někdejšího britského premiéra Winstona Churchilla, že se dožil vysokého věku, protože nestál, ale seděl.

Před poslanci měl Zeman asi dvanáctiminutový projev, sám ho hodnotil jako stručný. “Jindy povídám,” řekl svému doprovodu cestou na krátké jednání se šéfem Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO).

Vondráčkovi před cestou do jeho kanceláře řekl “budeš zase uzen”, čímž odkázal na dřívější konstatování předsedy Sněmovny, že se při setkání s prezidentem, který je silný kuřák, cítil jako moravské uzené. Zeman na doporučení lékařů nedávno omezil kouření ze 60 na 40 cigaret denně.

Zprávy - další články

Doporučujeme