Zeman pověří Babiše sestavením vlády. Vydání předsedy ANO by odmítl

22. října 2017·Zprávy·Karolína Stránská

Ilustrační foto

Prezident Miloš Zeman pověří sestavením vlády předsedu vítězného hnutí ANO Andreje Babiše. Změnil by názor jen, kdyby Babiš o premiérský úřad zájem neměl.

V povolebních vyjednáváních chce Zeman pomoci vzniku stabilní vlády. S Babišem se k první povolební schůzce sejde v pondělí v Lánech, řekl v rozhovoru na serveru Blesk.cz.

Zemanův názor na pověření Babiše sestavením vlády nemůže změnit ani trestní stíhání předsedy ANO kvůli podezření z podvodu v případě dotace pro farmu Čapí hnízdo. Zeman řekl, že celou záležitost považuje za policejní provokaci, a kdyby se sám podílel na hlasování o vydání Babiše ke stíhání, kterým se bude Sněmovna po volbách znovu zabývat, vydání předsedy ANO by odmítl.

Zeman také uvedl, že by považoval za logické, aby se do vlády zapojili Piráti. Podle něj by to byl přínos, protože tato strana má odbornost v oblasti digitalizace. Piráti sice před volbami uváděli, že chtějí zůstat v opozici, podle Zemana ale z opozice nelze prosadit téměř nic. Prezident také řekl, že by osobní antipatie vůči Babišovi neměly stát v cestě snaze o zdokonalení Česka.

Zeman v rozhovoru odmítl označování Babiše za populistu. Podle něj je předseda ANO politický pragmatik a Zeman s ním v mnoha oblastech souhlasí.

 

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme