Zeman se o Peroutku bude soudit dál, před soudem ho zastoupí ministerstvo financí

22. srpna 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ferdinand Peroutka (1895- 1978), český publicista a novinář.

Podle rozhodnutí obvodního soudu pro Prahu 1, který řeší případ kontroverzních výroků prezidenta republiky na adresu zesnulého novináře Ferdinanda Peroutky, bude zřejmě Českou republiku před soudem zastupovat ministerstvo financí. Miloš Zeman se přihlásil jako vedlejší účastník. 

Nejvyšší soud zrušil v květnu původní rozsudek, který České republice ukládat omluvit se za část prezidentem pronesených výroků. Žaloba měla být prý totiž podána podle jiného zákona a Česká republika neměla být u soudu zastoupena Kanceláří prezidenta republiky, ale jedním z ministerstev. Podle Obvodního soudu pro Prahu 1 má jít o státní kasu, tedy ministerstvo financí.

Prezident osobně se do soudního líčení zapojil také, když se přihlásil jako vedlejší účastník. “Prezident republiky, jakožto původce výroku, má zájem na výsledku sporu, a proto do řízení vstoupil jako vedlejší účastník na straně žalované České republiky,” uvedl advokát Marek Nespala, který prezidentskou kancelář zastupoval, pro Českou televizi.

Spor se táhne již od roku 2015, kdy prezident Zeman pronesl na pražském fóru k holocaustu kontroverzní projev. Mluvil v něm o selhání intelektuálů v kritické chvíli a jejich fascinaci nastupující ideologií. V této souvislosti zmínil právě Ferdinanda Peroutku, o kterém řekl, že měl do časopisu Přítomnost napsat článek s titulkem “Hitler je gentleman” a nepravdivě mu připsal výrok “Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky”, který ve skutečnosti pronesl někdo docela jiný, konkrétně Jan Stránský.

Vnučka Ferdinanda Peroutky nenechala incident bez odezvy a podala žalobu k Obvodnímu soudu pro Prahu 1. Po Kanceláři prezidenta republiky požaduje omluvu.

 

Zprávy - další články

Doporučujeme