Zeman se omluvil za kritiku bývalého starosty Vídně

4. dubna 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Český prezident Miloš Zeman se omluvil bývalému starostovi Vídně Michaelu Häuplovi, jehož na základě nesprávné informace kritizoval za to, že za jeho vlády radnice neposlala vídeňské českojazyčné Komenského škole ani šilink. Oznámil to dnes na sociálních sítích mluvčí Hradu Jiří Ovčáček s tím, že se omluvila i česká velvyslankyně v Rakousku Ivana Červenková, která Zemanovi poskytla nepřesné informace.

“Omlouvám se prostřednictvím přítomného starosty Vídně Michaela Ludwiga svému příteli Michaelu Häuplovi, kterému jsem nedávno dal státní vyznamenání a kterého jsem na základě nesprávné informace, kterou jsem obdržel, zkritizoval,” citoval Ovčáček Zemana. Prezident poznamenal, že je to teprve druhá omluva během jeho třicetiletého působení v politice.

Zeman kritizoval přítomného Häupla při úterním setkání s krajany na české ambasádě ve Vídni. “Pane primátore Häuple, podal jsem Vám ruku, dal jsem Vám vysoké české vyznamenání a myslím si, že Vašich 24 let v čele Vídně bylo tomuto městu velice prospěšných, nicméně musím konstatovat, že podle informací, které jsem dostal, Vídeň nedala škole Komenského ani šilink. Takže za to Vám tleskat nebudu,” řekl Zeman.

Poté prezident před krajany ještě poznamenal, že se bývalý primátor kvůli jeho slovům zachmuřil. “To máte za to, že tu Komenského školu jste málo podporoval,” dodal český prezident.

Otázka financování se vyjasnila ještě během setkání s krajany. Za posledních deset získala škola od radnice rakouské metropole v přepočtu nejméně 40 milionů korun.

Červenková ve středu vysvětlila ČTK, že prezidentovi před setkáním stručně sdělila, že Komenského škola žádné peníze od Vídně nedostává. Měla tím na mysli systémové a pravidelné příspěvky, nikoli jednorázové platby.

V omluvě Zeman připomenul, že kritiku pronesl na základě nesprávných informací, které dostal. “Nepřesné informace o financování školy jsem poskytla panu prezidentovi já. Hluboce se omlouvám,” citoval Ovčáček velvyslankyni.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme