Zeman se sešel s Hamáčkem v Novém Veselí kvůli výměně ministra

27. června 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Prezident Miloš Zeman (vpravo) a předseda ČSSD Jan Hamáček jednali 27. června 2019 v penzionu Na Louce v Novém Veselí na Žďársku.

Prezident Miloš Zeman a předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček se ve čtvrtek vpodvečer sešli na Žďársku kvůli výměně ministra kultury, kterou požaduje ČSSD. Setkání trvalo asi 70 minut, po skončení oba politici z místa odjeli, aniž mluvili s novináři. Zeman dosud nevyhověl návrhu předsedy vlády na odvolání ministra kultury Antonína Staňka, což se ČSSD nelíbí. Sociální demokraté chtějí vyřešit situaci do konce měsíce, tedy do neděle. Zeman ale ve čtvrtek na závěr třídenní návštěvy Vysočiny dával najevo, že nehodlá podléhat žádným tlakům.

Schůzka se konala v penzionu na kraji Nového Veselí na Žďársku, přítomné novináře členové ochranky udržovali ve vzdálenosti zhruba 50 metrů od penzionu. Hamáček se nyní zřejmě vrací do Prahy na grémium ČSSD, jehož začátek byl plánovaný na 19:00.

V Novém Veselí Zeman vlastní tvrz a stráví tam několik příštích dní na dovolené poté, co dnes ukončil třídenní oficiální návštěvu Kraje Vysočina.

Sociální demokraté po pátečním jednání svého širšího vedení podmínili setrvání v koaliční vládě mimo jiné výměnou na ministerstvu. ČSSD zvažuje, že při dalším otálení prezidenta se jmenováním nového ministra kultury požádá premiéra, aby podal kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu. Zdůrazňovala ale, že prvořadé je Hamáčkovo jednání se Zemanem.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme