Zeman udělí státní vyznamenání papežskému nunciovi Leanzovi

21. března 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Zdroj: ČTK

Prezident Miloš Zeman ve středu odpoledne udělí státní vyznamenání apoštolskému nunciovi Giuseppemu Leanzovi, který v Česku zastupuje Vatikán. Jaké vyznamenání vatikánský diplomat získá, prezidentská kancelář neupřesnila. Leanza se v letošním roce dožil 75 let, a z toho důvodu skončí na pozici apoštolského nuncia v ČR. Jeho nástupce by měl být znám během letošního roku.

Leanza v Praze zastupuje Vatikán od října 2011. Do funkce ho jmenoval papež Benedikt XVI. Předtím působil na stejném postu v mnoha zemích světa, například na Haiti, v Zambii, Bosně a Hercegovině, Makedonii nebo Irsku. Sloužil také na nunciaturách v Paraguayi, Ugandě a USA.

Zeman dnes vystoupí na první veřejné akci od své inaugurace pro druhé funkční období, která se konala 7. března. Před vyznamenáním nuncia ještě na Pražském hradě předá ocenění vítězům soutěže Salon vín.

Šampionem této soutěže se stal v prosinci Ryzlink vlašský, 2016, pozdní sběr od společnosti Nové vinařství z Drnholce na Břeclavsku. Celkem bylo v soutěži 2020 vín, do finále jich postoupilo 200.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme