Zemětřesení pokazilo Japonsku plány. Sapporo se nebude ucházet o OH 2026

17. září 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Zdroj: Olympic (Facebook)

Sapporo se nebude ucházet o pořádání olympijských her v roce 2026. Japonské město vzdalo předběžné plány na kandidaturu po nedávném silném zemětřesení na ostrově Hokkaidó. Podle informací Mezinárodního olympijského výboru se Sapporo, které už sportovní svátek hostilo v roce 1972, místo toho zaměří na případnou kandidaturu pro rok 2030.

Silné zemětřesení na severním japonské ostrově Hokkaidó, jehož epicentrum se nacházelo jihovýchodně od Sappora, si na začátku září vyžádalo 44 obětí a 660 zraněných. V regionu způsobilo i velké materiální škody.

O pořádání her v roce 2026 se chce ucházet italský společný projekt Milána, Turína a lyžařského střediska Cortina d’Ampezzo. Předběžný zájem projevily také Calgary, Stockholm a turecké město Erzurum. Kandidaturu švýcarského Sionu zamítlo referendum a podpory veřejnosti se nedostalo ani kandidatuře Štýrského Hradce. V Calgary je referendum naplánováno na 13. listopadu.

MOV by mělo oznámit letos v říjnu, kteří uchazeči postoupí do další kandidátské fáze. Pořadatel bude vybrán na zasedání Mezinárodního olympijského výboru příští rok v září. Nejbližší zimní hry uspořádá v roce 2022 Peking.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme