Zemřel herec René Přibil! Kovboj ze slavné scény “Slezte z toho lustru, Donalde…”

31. května 2017·Zprávy·Redakce

René Přibil. FOTO: Jáchyme, hoď ho do stroje / Rodinná pouta

Ve věku 71 let zemřel plzeňský herec René Přibil. Objevil se v desítkách českých filmů a seriálů. Diváci ho ale nejčastěji znají z legendární scény z filmu Jáchyme, hoď ho do stroje!

Herec René Přibil pocházel z Plzně, kam se po vystudování herectví na brněnské JAMU vrátil. Získal angažmá v Divadle J. K. Tyla a už během tamního působení získal svou první filmovou roli. V dramatu Karla Steklého Svět otevřený náhodám hrál menší roli podvodníka Emana.

V letech 1973-1976 byl René Přibil hercem Západočeského divadla v Chebu. Pár sezon odehrál i v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích. Počátkem osmdesátých let se Přibil vrátil do Divadla J. K. Tyla. Během 70. a 80. let měl menší role také v několika filmech.

V roce 1989 byl angažován do činohry Národního divadla v Praze. Později byl i členem souboru Divadla pod Palmovkou. Co se týče filmografie, měl Přibil na kontě oscarového Kolju, kde ztvárnil estebáckého vyšetřovatele, nebo třeba film Díra u Hanušovic. Objevil se mimo jiné i v seriálu Rodinná pouta.

Nejznámější je ale z komedie Jáchyme, hoď ho do stroje!, kde si zahrál kovboje v kině. Připomeňte si ho.

Na kolegu z divadla i konzervatoře pro Frekvenci 1 zavzpomínala herečka Regina Rázlová. Poslechněte si její slova:

 

Zprávy - další články

Doporučujeme