Ženy berou méně, o vyšší plat si ale neumějí říct, ukázal výzkum. Pomůže speciální kalkulačka

19. září 2017·Zprávy·Redakce

Kalkulačka férové odměny má ženám pomoci získat vyšší mzdu. Výzkumy v rámci projektu "22% k rovnosti" totiž ukázaly, že jsou často hůř placeny než muži i proto, že si o lepší peníze neumí říct. Často ani nevědí, o kolik by si mohly říci. Mzdy se v Česku nezveřejňují a někde o nich ani zaměstnanci nesmí mluvit.

Kalkulačka férové odměny by se měla brzy objevit na internetových stránkách projektu www.rovnaodmena.cz. Na konferenci o rovném odměňování v Liberci to ČTK řekla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

“Než ta žena se půjde ucházet o místo, tak se podívá na region, kde se o místo uchází, podívá se na ten obor, kde se o místo uchází, a tam jí vyjede nějaká průměrná mzda, aby ona, když už na ten pohovor jde, věděla, o kolik si může říci,” vysvětlila princip kalkulačky Marksová. Podobné pomůcky, které mohou pomoci narovnat mzdy mezi muži a ženami, nejsou ničím novým, už několik let je tento nástroj úspěšně využíván třeba v Rakousku.

Ženy v Česku dlouhodobě vydělávají v průměru zhruba o 23 procent méně než muži. V Evropské unii jsou na tom hůř jen estonské ženy, jejichž příjmy jsou dokonce o 27 procent nižší. Propastný je v Česku rozdíl zejména v nejvyšších, řídících funkcích, kde berou ženy podle výzkumu Sociologického ústavu Akademie věd ČR o třetinu, ale i o polovinu méně než muži. Je to však dáno i tím, že ženy často působí v oblastech s nižšími příjmy. “Třeba na nejvyšších postech v bankovnictví je jediná žena, mužů je tam několik stovek,” upozornila prezidentka organizace Business & Professional Women ČR Lenka Šťastná.

Zmenšení propasti v odměňování mužů a žen je hlavním cílem projektu “22% k rovnosti”. Projekt ministerstva práce je financován z Evropského sociálního fondu v rámci Operačního programu Zaměstnanost částkou téměř 85 milionů korun a potrvá do roku 2020. Není ale jediným projektem, v oblasti slaďování práce a rodiny podporuje ministerstvo také vznik mikrojeslí a dětských skupin. Změny směřující ke zlepšení postavení žen slibovala i novela zákoníku práce. “Všechno ale pro toto volební období padlo, protože projednávání zákoníku práce zablokovala ve sněmovně pravicová opozice. Čeká to na další vládu, další sněmovnu,” dodala Marksová.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme