Ženy mají s kočkami lepší vztah, tvrdí studie: Víc se na ně usmívají a víc mluví

14. srpna 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Studie z univerzity Eötvös Loránd v Maďarsku tvrdí, že ženy jsou obecně lepšími kočičími páníčky, než muži. Je to prý dáno tím, že si ke kočkám tvoří silnější vazby a častěji iniciují interakce se svými mazlíčky. Kočce častěji něco vysvětlují, mluví na ni a častěji si myslí, že jejich kočka reaguje na jejich emoce. 

Autoři studie pod vedením Dr. Pétera Pongrácze z fakulty etologie tvrdí, že ženy si obecně tvoří silnější pouta se svými mazlíčky. U koček je to ale znát o trochu více kvůli jejich nezávislosti. Zatímco pes potřebuje poměrně hodně pozornosti páníčka, kočky dovedou trávit spoustu času o samotě. A právě tady nastupuje inklinace žen častěji začínat kontakt, častěji na zvíře mluvit, vysvětlovat mu fungování světa a opakovat věci.

Ženy navíc o něco více inklinují k tzv. “dětské řeči”, tedy zvýšení tónu hlasu, opakování jednoduchých frází a chválení, na což zvířata podle předchozích studií reagují obvykle pozitivně. Častěji se také smějí a zvíře vítají nebo se s ním loučí.

Podle maďarských vědců hraje roli ještě jedna zdánlivě ne tak podstatná věc. Ženy mnohem častěji věří, že zvíře chápe jejich emoce a úmyslně na ně reaguje. Svého mazlíčka více pokládají za empatického a častěji věří, že je má rád. To je motivuje k dalším pozitivním interakcím, které následně opět prohlubují pouto se zvířetem. Podle autorů to funguje podobně i s osobami, které potřebují zvláštní citovou podporu.

Původním cílem studie bylo zjistit, jestli je kočka pro člověka stejně dobrým společníkem, jako pes, protože na rozdíl od vztahu člověka se psem se toho o vztazích s kočkami tolik neví. Mnoho lidí vnímá kočky jako “nevěrné” či sobecké. Podle vědců dosáhly úplně nejlepších výsledků starší kočky s ženskými chovatelkami.

Tyto paničky nejčastěji tvrdily, že se je zvíře pokouší rozveselit, když jsou smutné, chce si s nimi hrát, když jsou veselé a když ukáží na nějaký objekt, tak se na něj zvíře podívá. Podle vědců se tyto starší kočky lépe naučily číst jemné signály a reagovat na známé situace, což z nich ve výsledku učinilo lepšího společníka.

Zprávy - další články

Doporučujeme