Ženy se nehodí pro práci v IT, napsal inženýr. Google ho vyhodil, výpověď budí bouřlivé reakce

9. srpna 2017·Zprávy·Karolína Stránská

sídlo firmy google

Inženýr James Damore minulý týden vydal prohlášení, podle něhož ženy nemohou být v technologických profesích zastoupeny v USA stejnou měrou jako muži kvůli biologickým rozdílům.

Vedení Google ho v úterý vyhodilo, což vyvolalo řadu protestů iniciovaných mimo jiné investigativním serverem WikiLeaks nebo pravicovým internetovým médiem Breitbart News.

Podle Damoreova prohlášení, které rozšířil v interní komunikační síti společnosti Google, jsou muži pro IT profese „biologicky vhodnější“, a proto v technologických oborech a ve vedoucích pozicích nejsou ženy zastoupeny stejnou měrou. Ve společnosti tvoří muži 69 procent zaměstnanců. Damore v manifestu dále argumentuje, že „levicová předpojatost společnosti Google vytvořila politicky korektní monokulturu, která má ve zvyku zastrašit a přimět k mlčení jakékoliv oponenty.“

„Mám plné právo vyjádřit obavy týkající se pracovních podmínek na svém pracovišti a posvítit si na případně nelegální chování, což je přesně to, co jsem ve svém manifestu udělal,“ nechal se dále slyšet Damore. Pro pravicový server Breitbart také uvedl, že ho Google propustil za šíření genderových stereotypů.

O svou budoucnost se bývalý zaměstnanec Google bát nemusí. Julian Assange, zakladatel webu Wikileaks, se nechal už v úterý slyšet, že by Damorea rád zaměstnal. „Cenzura je pro ztroskotance. Ženy i muži si zaslouží respekt, a nelze je vyhazovat, když slušně vyjádří svůj názor. Lepší je argumentovat.“

Následkem kauzy více než šedesát současných a bývalých zaměstnankyň uvažuje o žalování firmy v souvislosti s genderovou platovou nerovností. Ač se Google vehementně brání jakémukoliv tvrzení, že výše jejich platů je diskriminační, státní zástupce James Finberg uvádí, že po rozhovorech se šedesátkou žen vše naznačuje tomu, že ve firmě existují předsudky a nerovnosti.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme