Ženy si vymyslely Vojtíška s rakovinou! Od přispívajících lidí vylákaly 300 tisíc korun

21. února 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Kriminalisté z Havlíčkova Brodu ukončili vyšetřování podvodné sbírky na nemocného Vojtíška. Obvinili dvaačtyřicetiletou a devatenáctiletou ženu, jež si podle vyšetřování vymyslely onkologicky nemocného chlapce a na facebooku pořádaly v roce 2017 sbírku na jeho léčbu. Podvedly nejméně 158 lidí a získaly stovky tisíc korun, uvedla policie. Za spáchání pokračujícího přečinu podvodu spáchaného formou spolupachatelství jim v případě odsouzení hrozí pět let vězení, uvedla v ve čtvrteční tiskové zprávě mluvčí policie Dana Čírtková.

Starší z žen je nyní ve vězení, mladší je stíhaná na svobodě. Obě ženy podvodem získaly asi 260 000 korun a další materiální pomoc téměř za 42 000 korun. Ženy si k tomuto účelu založily účet v bance, na který přišla většina darů. Uzavřená skupina se na facebooku jmenovala Podpora pro Vojtíška. Tyto stránky spravovaly další dvě ženy. Jedna, která v době vyšetřování zemřela při dopravní nehodě, byla přímo napojená na obě obviněné. Pokud by loni v září třiačtyřicetiletá žena nezemřela, byla by podle policie zřejmě také mezi obviněnými.

Předávala informace druhé správkyni, jež si ale získané informace dále neověřovala a na sbírku také sama přispívala. Neověřené informace o sbírce zároveň předávala dalším členům uzavřené skupiny a tím rozšiřovala počet přispěvatelů, popsala fungování sbírky Čírtková.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme