Olympionici jsou doma. Staroměstské náměstí vítalo Ledeckou nebo Sáblíkovou

26. února 2018·Zprávy·Redakce

AKTUALIZOVÁNO - Dvojnásobná olympijská vítězka Ester Ledecká a stříbrná medailistka Martina Sáblíková dorazily po příletu z Pchjongčchangu na Staroměstské náměstí, kde je přivítaly stovky fanoušků. Lidé v Praze na sportovce čekali ve velkém mrazu od 15:00, kdy začal doprovodný program.

Na pódiu se jako první objevila krátce po 17. hodině rychlobruslařka Sáblíková. “Jsem hrozně moc ráda, že tu s vámi dneska můžu být a že mám tu medaili na krku. Tak šťastná, jak jsem byla v Pchjongčchangu, jsem byla maximálně, když jsem získala zlato,” řekla nejúspěšnější česká olympionička ze zimních her. “Pro mě je to neuvěřitelné, jsem hrozně ráda, že jste všichni přišli. Můžu vám jenom říct, těšte se na to, až přijde ta, co tu bude po mně,” dodala.

Vítězka paralelního obřího slalomu na snowboardu a superobřího slalomu ve sjezdovém lyžování Ledecká před zaplněné náměstí předstoupila za bouřlivého skandování po čtvrt na šest. “Strašně se mi třesou ruce, takže to asi nebude úplně jednoduchý. Budu si muset na vás trošku zvyknout,” přiznala dojatá Ledecká.

“Tohle je neuvěřitelný. Strašně vám děkuju, že jste tu čekali v té zimě, že jste sem přišli. Já si myslela, že tady bude pár cizinců u orloje, já řeknu ahoj a bude to hotový a zase půjdu,” zavtipkovala a k fanouškům v první řadě si pak odběhla pro čokoládu.

Prostřednictvím videovzkazu pozdravila fanoušky i bronzová olympijská medailistka ze snowboardcrossu Eva Samková, která dala přednost domácí oslavě ve Vrchlabí. Na pódiu promluvili také bývalý sjezdař a člen trenérského týmu Ledecké Ondřej Bank, trenér Sáblíkové Petr Novák či olympijská vítězka v běhu na lyžích Kateřina Neumannová.

Dorazil i bývalý hokejový brankář Milan Hnilička, který na Staroměstském náměstí slavil naganský triumf před dvaceti lety. “Staromák byl takové tradiční místo, kde jsme měli možnost se potkat s fanoušky. Nyní Ester dokázala úžasnou věc, parádní sportovní zážitek pro celý svět a skvělý příběh,” řekl ČTK Hnilička, který je nyní poslancem a vládním zmocněncem pro sport.

O čtvrtém místě českých hokejistů na olympijských hrách bývalý gólman Kladna nebo Liberce prohlásil, že rozhodně nejde o neúspěch. “V současném stavu, kdy se snažíme znovu obnovit nějaký systém v českém hokeji a snažíme se být aktivní v programech v mezinárodním juniorském hokeji, to bude chvilku trvat a čtvrté místo není špatné. Ale nebudu zastírat, že jsme doufali, že se nám podaří vybojovat medaile, takže v nás trošku zklamání je. Je to škoda, medaile by byla pro náš hokej příjemnou odměnou,” uvedl Hnilička.

Program na Staroměstském náměstí byl plánovaný do 19:00. První část byla věnovaná historickým úspěchům České republiky na olympijských hrách. Druhá část, ve které se objevili olympionici, se zaměřila na letošní soutěže pod pěti kruhy.

První desítky lidí se pod velkým pódiem o rozměrech 12×10 metrů a velkoplošnou obrazovkou objevily i přes chladné počasí už hodinu před začátkem programu. Krátce před 16:00 už jich byly na místě stovky a ozvaly se první sborové pokřiky “kdo neskáče, není Čech” a “Ester Ledecká”.

Vedle přímých reportážních vstupů nechyběly ani soutěže či hudební vystoupení. Odpolednem provázeli moderátoři Libor Bouček a Martin Hájek. “Nemůžu se dočkat Ester, je to pro mě absolutní hrdinka,” svěřila se jedna z nadšených fanynek, zachumlaná do šály v národních barvách.

Na hrách v Pchjongčchangu se rozdělovalo 102 sad medailí, česká výprava získala sedm cenných kovů. Vedle šampionky v lyžařském super-G a obřím slalomu na snowboardu Ledecké přidali stříbrné medaile rychlobruslařka Sáblíková a biatlonista Michal Krčmář, bronz získaly rychlobruslařka Karolína Erbanová, biatlonistka Veronika Vítková a Samková ve snowboardcrossu.

Staroměstské náměstí je tradičně dějištěm přivítání a oslav úspěšných českých sportovců. Lidé zde s hokejisty slavili například historický triumf na olympiádě v Naganu v roce 1998 nebo vítězství na mistrovství světa v roce 2010.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme