Žluté vesty vyrazily do ulic, jejich šéf chce vidět Macrona

23. února 2019·Zprávy·Karolína Stránská

Několik tisíc lidí hlásících se k takzvanému hnutí žlutých vest opět vyrazilo do ulic Paříže a dalších francouzských měst, aby protestovali proti politice prezidenta Emmanuela Macrona. V pořadí již patnáctá protestní sobota podle místních médií patrně zaznamená další pokles počtu účastníků. Jedna z hlavních postav hnutí Éric Drouet vyhlásil, že se dnes pokusí setkat s Macronem během jeho návštěvy zemědělského veletrhu.

V Paříži se podle agentury AFP před polednem u Vítězného oblouku sešly pouze stovky lidí, na odpoledne je plánováno v metropoli ještě několik pochodů. Minulou sobotu přitom v ulicích hlavního města demonstrovalo na 5000 lidí ve žlutých vestách, po celé Francii asi 41.500 lidí. Jejich počet vytrvale klesá – ještě první únorovou sobotu to bylo 58.000 lidí a loni v listopadu, kdy demonstrace začínaly, i přes 200.000.

Zhruba stovka demonstrantů podle televize France 3 zablokovala vstup do skladu americké firmy Amazon v Toulouse. Téměř tisícovka příznivců hnutí se sešla u turisticky vyhledávaného zámku Chambord u řeky Loiry nedaleko města Blois. V celé zemi se očekávají více než čtyři desítky protestů, lidé se scházejí mimo jiné v Lille, Rouenu či Bordeaux.

Několik příznivců hnutí v čele s řidičem kamionu Drouetem, který stál u zrodu hnutí, se vydalo na pařížský zemědělský veletrh. Macron se účastní zahajovacího ceremoniálu.

“Přišli jsme sem na zahájení, abychom si poslechli, co bude náš prezident říkat,” prohlásil dnes podle televize BFM TV Drouet, který dorazil na veletrh v civilu bez žluté vesty. Předtím sdělil, že se k Macronovi pokusí dostat.

V akci jsou i dnes stovky policistů, ministerstvo vnitra však na rozdíl od minulých týdnů neoznámilo, kolik přesně na dohled nad protesty vyčlenilo lidí.

Zprávy - další články

Doporučujeme