Změna pro lidstvo? Do 20 let budou mít ženy děti i bez mužů, tvrdí vědci

14. října 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock

Odborník na neplodnost, Dr. David Molloy z Austrálie, překvapil média zvláštním tvrzením. Podle něj bude do dvaceti let zcela možné, aby ženy počaly dítě bez jakékoli pomoci mužského protějšku. Pro jeho předpověď mluví i pokus, který již zrealizovali vědci v Číně. Neplodní muži a lesbické páry tak získávají velkou naději na vlastní potomstvo.

Podle doktora Molloye se v brzké budoucnosti obejdou početí a ženská těhotenství zcela bez mužů. Může za to pokrok v léčbě neplodnosti a genetice. Již dnes se totiž v nedávném pokusu podařilo čínským vědcům něco přelomového.

Zatímco v případě některých druhů plazů, ryb či obojživelníků nejsou stejnopohlavní rodičovské páry ničím nemožným, v případě savců jde o podstatně komplikovanější záležitost. Dosud jsme byli zvyklí, že k početí je potřeba jak samec, tak samice. Vědci z čínské Akademie věd v Pekingu to však v nedávné studii obešli. Během pokusu zkusili vytvořit genetické potomstvo dvou myších samic a rovněž dvou myších otců.

Posloužily jim k tomu místo pohlavních buněk haploidní kmenové buňky a trocha genetické úpravy. A pokus vyšel, alespoň tedy částečně. Zatímco ze dvojce samiček vzešlo 29 zdravých mláďat, která se dožila dospělosti a některá dokonce počala další vlastní potomky, dvojice samců byla podstatně méně úspěšná. Podařilo se vytvořit 12 mláďat, nepřežila však déle než 48 hodin. Mnohá navíc vykazovala mutace jako nadměrně dlouhé jazyky nebo přerostlá těla.

Podle Davida Molloye je to přitom jen první krůček. Z vědeckého hlediska neexistuje důvod, proč by podobné pokusy nešly aplikovat i na lidi. Potíže však nastávají v otázkách etiky, morálky a sociologie. Jsme jako lidstvo na podobnou změnu připravení? Podle vědce by zřejmě některé státy podobná početí kvůli morálním otázkám postavily mimo zákon, i kdyby byla možná. Do dvaceti let by to však teoreticky mělo být zcela proveditelné.

Tyto procedury by mohly poskytnout obrovskou naději mnohým párům, které nemohou mít vlastní děti. Ať už heterosexuálním, kde muž nemá dostatečnou kvalitu spermií, nebo lesbickým, pro které dosud bylo geneticky vlastní dítě něčím zcela nedosažitelným.

Molloyův názor sdílí i Dr. Teresa Holm z Aucklandské univerzity. Podle ní jde o velký krok vpřed v poznání genetických možností a výzkumu plodnosti. Nejnovější čínská studie by mohla mít velký význam zejména pro homosexuální páry. Podobně se vyjádřil i další expert, Dr. Robert Norman z Adelaidské univerzity. Vědci se však shodují, že etická stránka věci je v tomto případě příliš kontroverzní.

 

Zprávy - další články

Doporučujeme